Vrei să călătorești la Londra? La ce trebuie să ai grijă când aterizezi
- Adrian Dumitru
- 12 noiembrie 2019, 01:27
Londra, capitala Marii Britanii, este unul dintre cele mai scumpe oraşe ale Europei, dar şi una dintre cele mai populare destinaţii turistice de pe bătrânul continent.
Statistcile oficiale arată că numai anul trecut, Londra a găzduit 18,6 milioane turişti străini. Oraşul cosmpolit în care se vorbesc 300 de limbi şi care deţine cel mai vechi sistem de metrou din lume nu este socotit o destinaţie la îndemnâna oricui. Şi totuşi, Londra poate fi vizitată cu un buget redus, dacă city-break-ul este planificat din timp şi în organizarea lui se va ţine cont de câteva ponturi legate de transport, cazare şi mâncare.
De la Bucureşti, la Londra sunt 2547 de kilometri, iar pentru cei care se încumetă să facă drumul cu maşina, călătoria înseamnă aproximativ 25 de ore şi presupune traversarea Canalului Mânecii, prin Franţa.
Preţul biletului de avion către Londra nu este un chilipir, în lipsa unei rezervări făcute din timp. Cei care îşi planifică sejurul la Londra cu câteva luni bune înainte, pot prinde însă un preţ bun. Cel mai ieftin bilet Bucureşti-Londra dus întors s-a vândut în luna octombrie 2017 cu 212 lei, rezervare fiind făcută cu câteva luni înainte.
Majoritatea obiectivelor turistice sunt concentrate în zonele 1 şi 2. Cele mai avantajoase variante pentru a folosi metroul, tramvaiele sau autobuzele din Londra sunt :biletul simplu de transport, Cardul de transport (London Travelcard ) Cardul Oyster sau London Card. Un bilet simplu de transport costă peste 2 lire.
Travel Card poate fi achiziţionat pentru o zi, 7 zile, o lună sau un an. Se plăteşte o singură dată şi include călătorii nelimitate pentru perioada specificată. Preţul unui Travel Card pentru o zi, în zonele 1 şi 2 costă aproximativ 7 lire. Oyster Card este o cartela electronica care poate fi reîncărcata periodic cu anumite sume de bani de către posesorul ei, notează Adevărul. Minimum cu care poate fi încărcată Oyster este 5 lire.
London Pass este o altă variantă de transport pentru vizitatori. Oferă nu doar călătorii, ci şi intrari gratis la unele obiective turistice. Poate fi achiziţionat pentru 1,2,3 sau 6 zile, preţul pentru 3 zile fiind de 77 de lire.
În acest preţ este inclusă intrarea gratis la peste 50 de atracţii turistice printre care: cetatea Londrei, London Bridge, catedralele St. Paul’s şi Westminster, teatrul lui Shakespeare, grădina Zoologică şi o serie de muzee
De menţionat că, la Londra, spre deosebire de alte ţări, metroul este simbolizat cu ”U”, nu cu ”M” şi se numeşte “Undergound” sau “The Tube”. Metroul londonez este cea mai veche linie de metrou din lume, datând din 1863 .
Cei care vor să experiementeze o plimbare cu clasicele taxiuri londoneze negre, trebuie să ştie că taxa de pornire al unei călătorii este de 2, 40 lire, iar o călătorie pe o distanţă de aproape 7 kilometri poate costa 13-14 lire.
Cazare ieftină la Londra
În cea mai cosmopolită capitală europeană ofertele la cazare sunt nelimitate. De la pensiuni, hosteluri, apartamente de închiriat, la hoteluri cu 2-3 stele sau hoteluri de lux din centrul metropolei, oricine poate alege cazare în funcţie de cât îi permite bugetul.
Un hostel cu camere de 4,6 şi 8 paturi supraetajate din celebrul cartier londonez Nothing Hill oferă cazare la preţul de 20 de euro pe noapte, ceea ce înseamnă 90 de lei pentru o singură persoană, pe noapte.
Un alt hostel, din zona Westminister, aflat la aproximativ 1 kilometru de centru, oferă cazare la 100 de lei pentru o noapte. În ceea ce priveşte preţul camerelor de hotel, în funcţie de zona în care sunt sunt situate, preţurile pleacă de 150 de lei pe noapte.
În zona Newham, aflată la 11 kilometri de centrul Londrei, o cameră de hotel poate fi închiriată cu 155 de lei. Preţurile camerelor de hotel cresc , cu cât sunt mai aproape de zona centrală. Pentru o noapte, un turist care vrea să stea la 150 de metri de celebra Trafalgar Square, va plăti peste 1000 de lei.