Vrancea, lovită de cutremur la o zi după cel din Croația. Avertismentul specialiștilor

Vrancea, lovită de cutremur la o zi după cel din Croația. Avertismentul specialiștilor sursa: arhivă EVZ

Pe final de an, în decembrie, în România s-a produs un număr record de 23 de cutremure. Miercuri seara, zona seismică Vrancea a înregistrat un nou seism, la scurtă vreme după puternicul cutremur din Croația.

23 de cutremure în luna decembrie, în România

În luna decembrie, în România au avut loc 23 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,8 pe scara Richter. Cel mai puternic seism din 2020 s-a produs pe 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit inclusiv la Bucureşti.

„Anul acesta a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme”, a declarat marți, la Digi24, seismologul Mircea Radulian.

Mircea Radulian: Un cutremur mare s-ar putea produce oricând

„Însă, pe de altă parte, se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foartegreu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a subliniat Mircea Radulian, cercetător principal al INFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marți, după cutremurul devastator care a zguduit Croația, de 6,4 grade, soldat cu zeci de victime și pagube majore, specialistul a avertizat că sunt de așteptat efecte și pagube considerabile. Seismul din 29decembrie și replicile sale, care s-au produs la adâncime mică, de numai 10 kilometri, au produs pagube însemnate în Croaţia și panică, inclusiv în țările vecine. România apare pe lista țărilor până unde a ajuns unda de șoc, dar s-a simțit în partea de vest, însă destul de slab din cauza distanței.