Vrăbiuța, rochia fără o mânecă și marile sale iubiri

Vrăbiuța, rochia fără o mânecă și marile sale iubiriÉdith Piaf, un nume care a făcut istorie în industria muzicală. Sursa foto: Édith Piaf / Facebook

Vrăbiuța, rochia fără o mânecă și marile sale iubiri. Care a fost tragica poveste de viață a marii stele a cântecului mondial?

Vrăbiuța, rochia fără o mânecă și marile sale iubiri. Care a fost tragica poveste de viață a marii stele a cântecului mondial?

Franța a fost multă vreme un soi de citadelă a luminilor, cu mari universități și orașe. Evident, asta pentru protipendada din lumea balcanic-orientală, atrasă de Paris. În preajma Primului Război Mondial, în Franța, mulți oameni trăiau în sărăcie lucie. Și totuși, oamenii luptau, cântau pe stradă pentru un ban în plus.

Vrăbiuța destinată unei vieți în anonimat

În iarna lui 1915, la 15 decembrie, în Paris, într-o suburbie de tipul Ferentarilor sau Rahovei din București, Beleville,  venea pe lume o fetiță. Mama sa era o cântăreață ambulantă ( Lina Marsa). Aceasta era jumătate algeriancă, pe sfert italiancă și pe sfert franțuzoaică. Tatăl, Louis Gassion,  era acrobat de circ.

Edith Giovana Gassion cum se numea la naștere a fost educată de bunica sa care deținea un bordel la Beleville. Edith va încerca să cânte pe străzi la fel ca mama ei. La 17 ani, în 1932, după ce își însoțise tatăl în turnee,  Editha fost sedusă  de  Louis Dupont. A avut cu el o fetiță, Marcelle, care va muri de meningită în 1935. Edith a fost devastată.

Singură, cu un copil decedat, a început să cânte. A devenit dependentă de alcool, ajungând să acumuleze datorii. A trpit în condiții grele, de pe o zi, pe alta. Totuși, alături de o prietenă a ei,  Edith a făcut rost de ață și  a croit la cârlige (a croșetat mai bine zis) o rochie de concert, care nu avea o mânecă, fiindcă nu avuseseră suficientă ață de croșetat.

Edith a fost  așteptată de Louis Leplee la un cabaret parizian. El i-a ales și numele  de scenă, Piaf, care înseamnă Vrăbiuța. Cabaretul unde Edith Piaf s-a lansat ca o stea strălucitoare se afla  pe Champs Elysees și norocul se va schimba pentru totdeauna pentru tânăra și greu încercata artistă.

Vrăbiuța,  Yves Montand, Marcel Cerdan, Moustaki și Sarappo

Debutul marii artiste s-a produs în 1935. Deja, în 1937, era cunoscută la nivel de Paris. Edith Piaf avea o voce gravă, graseiată, care anticipa dramatismul Războiului, ocupației din 1940-1944. Totuși, în 1944, îl  va cunoaște pe Yves Montand. El era un tânăr curajos și cam impertinenr, iar Edith Piaf era deja o vedetă consacrată. Cei doi au format un cuplu artistic și nu numai,  timp de mai mulți ani. Poate a fost cea mai sinceră și echilibrată relație a sa.

În 1947, Edith îl va  cunoaște pe boxerul Marcel Cerdan cu care va avea  o relație, de asemenea,  furtunoasă.   A fost cea mai pasională  relație a sa, care o va marca pe viață. Asta pentru că boxerul Marcel Cerdan va muri în 1949 într-un accident aviatic, Marcel Cerdan și Yves Montand au fost cele mai cunoscute și mai bine plasate mental relații pe care marea artistă Edith Piaf le-a avut în scurta sa viață de numai 48 de ani.

Ultimii 13 ani din viața celebrei Edith Piaf au fost o combinație tragică între marele succes pe scenele lumii și o sănătate șubredă, înecată în alcool și stupefiante.În ciuda înrăutățirii sănătății, Edith Piaf îl va cunoaște pe  penultimul soț, Jacques Pills, în 1952.

Edith Piaf este un bun național francez

În 1956,  Edith Piaf se încurcase cu grecul Georges Moustaki, relația fiind destul de greu de gestionat din cauza firilor diferite și sănății artistei, Din păcate,  un accident de mașină o va aduce pe Edith Piaf din nou la medicamente calmante și la alcool până la refuz. Deja în 1959, când ajunsese în SUA pentru un turneu omagial,  pentru că avea deja  24 de ani de carieră oficială (debutase în 1935), Edith Piaf a căzut pe scena din New York din cauza epuizării fizice (deși vocea nu i-a jucat vreodată feste(. Se mai adăugase și oboseala psihică,

În 1962, deși grav bolnavă, Edith Piaf a decis să se căsătorească din nou, de data aceasta cu Teo Sarappo, un imigrant grec. Nu se înțelegeau deloc, iar Edith Piaf a trăit această relație, practic mereu drogată cu medicamente puternice. Evident, nici monstrul-alcool nu lipsea din peisaj. Teo Sarappo a părăsit-o. Edith Piaf va muri la 10 octombrie 1963, la Grasse, în Franța unde urma o cură de dezintoxicare în Departamentul Alpilor Maritimi Francezi.

Azi, Edith Piaf este un bun național francez, la fel cum sunt Ioana dArc, Ludovic XIV sau Napoleon. A fost vocea de aur a Franței, simbolul unei lumi aflată între destrămare și reconstrucție, care i-a marcat și modelat tragicul dar și furtunosul său destin.

 

Ne puteți urmări și pe Google News