Vplay sunt "Greu de ucis". Ce spun specialiştii

Vplay sunt "Greu de ucis". Ce spun specialiştii

Site-urile pentru pedofili sunt radiate, de ce n-ar fi la fel şi cu cei care distribuie filme pirat, se întreabă specialiştii

Şansele ca Vplay să dispară de pe calculatoarele românilor ca şi cum ai extrage o măsea sunt nule. Războiul cu piraţii filmelor online se anunţă unul de uzură, asemenea unei boli de piele pentru care nu există leac peste noapte. Analiza la rece a experţilor în new-media ajunge la o concluzie rezervată: fără o hotărâre judecătorească, site-urile pirat nu vor putea fi alungate din mediul virtual românesc. Şi chiar un asemenea act n-ar reprezenta decât primul pas dintrun drum de o mie de mile. Ieri, deja sute de mii de utilizatori din România remarcau faptul că, după furtuna de săptămâna trecută, Vplay şi Filmehd continuau să ruleze liniştite pe web, semn că plângerile Media Pro, care deţine voyo.ro, nu vor avea efecte rapide. "Trebuie o hotărâre judecătorească prin care domeniile web ale celor care distribuie filme piratate să fie radiate de pe teritoriul României", spune Orlando Nicoară.

  • ATAC împotriva site-urilor cu conţinut piratat. Aţi gustat filme gratis, mâncaţi acum pe bani!

Dar drumul unui dosar în Justiţie e lung şi anevoios. Poliţiştii trebuie să facă cercetări, procurorii să demonstreze că nu există acorduri de distribuţie între deţinătorii drepturilor de autor şi site-urile pirat, iar judecătorii să ia o decizie în absenţa părţii pârâte. Patronii Vplay şi ai celorlalte 41 de site-uri de pe "lista neagră" sunt invizibili, trăiesc în cotloanele internetului. Providerii n-o să-i închidă niciodată Nicoară crede însă că ROTLD (instituţia care administrează registrul în care sunt înscrise toate domeniile web de pe teritoriul României) poate fi obligată de puterea judecătorească să radieze aceste siteuri. Dragoş Stanca, directorul regiei Q2M, este mai tranşant: "Providerii (UPC, RCS, Romtelecom - n.r.) trebuie să radieze de mâine site-urile pirat aşa cum sunt interzise siteurile pentru pedofili.

  • SCANDALUL VPLAY. "E ca şi cum te-ai plânge că Poliţia ţi-a luat maşina furată, pe care o foloseai"

În România nu poţi accesa pornografie infantilă pentru că este o infracţiune, iar filmele piratate sunt tot o infracţiune. E ca şi cum ai trece pe roşu". Orlando Nicoară spune că marile reţele de internet nu se vor alia cu autorităţile: "E împotriva intereselor lor, împotriva obiectului lor de activitate. Mâine închizi un site, se creează un precedent, urmează alte cereri şi-ţi pierzi clienţii. De aceea ACTA n-a avut succes, pentru că e disputa între libertatea internetului şi respectarea dreptului de autor." Afacerea Vplay este estimată în România la 10 milioane de euro anual, cifra de 500.000 de abonaţi fiind considerată realistă. Site-urile care încearcă să facă streaming legal n-au nicio şansă în faţa piraţilor. Dar Nicoară avertizează: "Prevăd accelerarea luptei împotriva pirateriei în următoarea perioadă".

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Surpriză neaşteptată din partea site-ului VPLAY.RO

Piraţii secătuiesc piaţa E suficientă piaţă în România pentru a viziona filme online legal, contracost? Specialiştii spun că da. "Aşa se spunea acum 2-3 ani, că n-o să cumpere românii aplicaţii pe mobil şi se cumpără cu sutele de mii. Preţurile sunt comparabile", crede Dragoş Stanca. "România este a şaptea ţară a Uniunii Europene ca mărime, a doua piaţă din regiune, după Polonia. Există rapoarte oficiale care anunţă 200.000 de abonaţi la Voyo şi HBOgo şi cred că avem o piaţă de 500.000 de potenţiali clienţi în acest moment, o cifră interesantă", afirmă şi Orlando Nicoară. Dar alte magazine de conţinut se chinuie: Muvix s-a închis, Seenow şi Webkino nu se dezvoltă. "Trebuie să dispară piraţii", e concluzia.

  • DEZBATERE EVZ.RO: Sunteţi de acord ca PRO TV să închidă VPLAY şi alte site-uri e FILME ONLINE?

"Lobby-ul industriei americane de film e foarte puternic la nivel mondial. I s-a cerut Chinei să termine cu DVD-urile pirat şi aproape au dispărut. Presiunea va creşte foarte mult în următorii 2-3 ani." ORLANDO NICOARĂ, dir. gen. Mediafax Grup CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRI CITIŢI ŞI:

  • CONFLICT ProTV a declanşat un RĂZBOI DUR cu VPLAY şi alte 41 de site-uri cu FILME ONLINE. Vom mai vedea FILME GRATIS pe INTERNET?
  • Vplay.ro şi filmehd.net, luate în vizor. CNA va sesiza Poliţia cu privire la 42 de site-uri care difuzează ilegal filme şi seriale