Veste bună pentru bugetari! Voucherele de vacanță din 2019 și 2020 pot fi folosite până la sfârșitul anului 2021. Durata acestora a fost prelungită după ce mai mulți oameni s-au plâns că nu au putut profita de ele din cauza pandemiei.
OUG a prelungit valabilitatea tichetelor de vacanţă emise în perioada martie-decembrie 2019 şi ianuarie-noiembrie 2020. Bugetarii pot beneficia de vacanțe până la finalul anului 2021.
Anul trecut, responsabilii au decis ca voucherele să fie prelungite după ce mai multe persoane s-au plâns că nu au putut să le folosească din cauza restricțiilor împotriva COVID-19. Un alt motiv pentru care valabilitatea acestora a fost prelungită a fost pentru a încuraja turismul din țară.
Potrivit OUG nr. 226/2020, pentru acest an se va menţine valoarea voucherului de vacanţă la 1.450 lei şi că tichetele vor fi emise doar în format electronic.
De asemenea, actul normativ mai prevede că din 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România.
Anterior, aplicarea acestei prevederi era prevăzută din 1 ianuarie 2021.
Vouchere de vacanță, valabile 5 ani
Tichetele de vacanță sunt o mare fericire pentru bugetari, dar și pentru agențiile de turism.Touroperatorii sunt de părere că voucherele trebuie să fie valabile cel puțin 5 ani.
APT, celelalte organizații sindicale și patronale, au declarat că vor lua în considerea ca toți angajații să primească vouchere de vacanță din 2022.
„În condițiile actualei crize severe de personal, voucherele de vacanță reprezintă un factor de motivare puternic pentru angajații din domeniul public și privat. Deși s-a creat falsa percepție că angajații din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanță, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creștere al angajatorilor privați pentru această formă de incentivare.
De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaților vouchere de vacanță în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent. Creșterea motivației și eficienței angajaților, refacerea energiei fizice și intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forței de muncă”, susţin reprezentanții ANT, potrivit RomaniaTV.