Votează-ţi favoriţii la Oscar!

Votează-ţi favoriţii la Oscar!

Evz.ro te invită să îi alegi pe cei care ar merita, în opinia ta, să fie laureaţii celei de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar.

După ce, săptămâna aceasta, ai citit despre cele cinci producţii nominalizate la categoria "Cel mai bun film", ai aflat informaţii din culisele premiilor Academiei Americane de Film, care au fost filmele româneşti propuse de-a lungul timpului şi ai aflat care sunt pariurile EVZ pentru Oscar, acum ai şansa să-ţi alegi favoriţii la cele mai importante cinci categorii.  

Cel mai bun film

"Strania poveste a lui Benjamin Button"

Filmul este povestea unui om care se naşte bătrân şi întinereşte odată cu trecerea anilor. Acţiunea este plasată la sfârşitul Primului Razboi Mondial, în anul 1918, în New Orleans, şi relatează călătoria lui Benjamin Button, interpretat de Brad Pitt, prin viaţă şi încercările acestuia de a ţine pasul cu timpul, care se scurge în sens invers.

Povestea lui Benjamin este cea a unui om care nu îşi pune niciodată la îndoială soarta şi care nu se poate bucura de copilărie.

Apariţia fermecătoarei Daisy, interpretată de Cate Blanchett, îi schimbă viaţa lui Benjamin, aducându-l, prin experienţele trăite, mult mai aproape de sufletul fiecărui cinefil.

"Slumdog Millionaire"

Filmul, inspirat dintr-un roman scris de Vikas Swarup, este povestea halucinantă a unui tânăr de 18 ani, crescut în condiţiile aproape inumane din suburbiile oraşului Mumbai, aflat la doar un pas distanţă de câştigarea marelui premiu al concursului "Vrei să fi miliardar?" - variantă indiană. Tânărul, Jamal Malik, interpretat de Dev Patel, este arestat, fiind acuzat că a trişat.

Regizorul Danny Boyle, cunoscut pentru filmele sale non-comerciale, realizează reconstituirea tuturor răspunsurilor date de Jamal în timpul emisiunii, fiecare fiind reprezentat de o experienţă trăită de tânăr în mahalalele din jurul metropolei indiene.

Boyle reuşeşte în "Slumdog Millionaire", o coproducţie SUA - Marea Britanie - India, să adapteze o poveste de dragoste la stilul său frenetic şi să o plaseze în contextul estetic al Bollywood-ului. Energia filmului este dată de ritmul alert în care se succed amintirle eroului, de excelenta coloană sonoră a lui A.R. Rahman şi de peisajele contrastante ale unei ţări în plină dezvoltare.

Milk

Filmul prezintă povestea lui Harvey Milk, primul homosexual care a fost ales într-o funcţie publică importantă - consilier al oraşului San Francisco.

Povestea sa a fost dramatizată, sub regia lui Gus van Sant şi cu ajutorul unei interpretări de excepţie a lui Sean Penn, în Milk, film nominalizat la opt premii Oscar.

Regizorul alege să plaseze deznodământul tragic al vieţii lui Harvey Milk, asasinat de consilierul Dan White (Josh Brolin), la începutul filmului, eliminând din start suspansul emoţional din jurul personajului principal.

Milk a fost asasinat la doar 11 luni după ce a fost numit în funcţia de consilier al oraşului San Francisco. Filmul este construit ca un documentar, imaginile de arhivă împletindu-se perfect cu cele înregistrate.

The Reader

Filmul este adaptarea romanului omonim scris de Bernhard Schlink. Potrivit acestuia, subiectul Holocaustului a fost trecut în plan secund, pentru a fi eviden?iată genera?ia care a crescut în umbra acestor evenimente.

Acţiunea fimului pendulează între 1995 şi 1958, când un tânăr de 15 ani Michael Berg, interpretat de aproape la fel de tânărul David Kroos (18 ani), se îndrăgosteşte de Hanna Schmitz (Kate Winslet), o femeie cu 20 de ani mai în vârstă, dar care se implică într-o relaţie alimentată de curiozitatea carnală, dar şi intelectuală. Daldry alternează obsesiv sexul şi cărţile pe care Michael i le citeşte Hannei în fiecare zi.

În acelaşi timp, regizorul prezintă viaţa adultă a lui Michael (Ralph Feinnes), un avocat divorţat, care nu a reuşit să depăşească experienţele trăite în tinereţe.

De fapt, în prima parte a filmului, hainele celor doi protagonişti sunt aproape absente, iar scenele în care Hanna îl iniţiază pe virginul Michael în tainele sexualităţii sunt foarte explicite, dar, în acelaşi timp, de o natură austeră.

Frost/Nixon

Filmul reprezintă o ecranizare a piesei de teatru omonime, scrise de Peter Morgan, care vorbe?te despre metodele de manipulare prezente la Washington, dar şi la Hollywood.

Producţia arată cum multe dintre interviuri sunt câştigate sau pierdute, cu mult timp înainte ca prima întrebare să fie pusă. Frost/Nixon ilustrează puterea televiziunii, care creează şi distruge cariere în fiecare zi.

Acţiunea se petrece după demisia istorică a preşedintelui american, când prezentatorul TV britanic (Michael Sheen) a încercat să îşi convingă producătorii să îi finanţeze o serie de interviuri cu Richard Nixon (Frank Langella) care să relanseze carierele ambilor protagonişti.

Proiectul ar fi trebuit ignorat. Frost se ocupa cu interviuri superficiale ale vedetelor britanice sau australiene, în timp ce Nixon refuza numeroase oferte de interviuri. Dacă Nixon a acceptat interviul deoarece îl considera drept cea mai bună şansă a sa de a reveni pe scena politică, echipa lui Frost îşi dorea ca interviul să fie un substitut al procesului de care acesta nu a avut parte. Firea competitivă a celor doi protagonişti avea să creeze unele dintre cele mai de succes interviuri politice din istorie.

Cel mai bun film:

"Strania poveste a lui Benjamin Button"

"Slumdog Millionaire"

"Milk"

"The Reader"

"Frost/Nixon"

 

<!--

Vezi rezultatele

-->

SONDAJELE EVZ:

Ne puteți urmări și pe Google News