„Vor fi tăiați în bucăți!” Amenințarea sinistră a lui Xi Jinping

„Vor fi tăiați în bucăți!” Amenințarea sinistră a lui Xi Jinping

Președintele chinez a făcut aluzie la separatiștii din Nepal și la protestele din Hong Kong.

Președintele Xi Jinping i-a avertizat pe susținătorii „separatismului” din China că vor fi „tăiați în bucăți” în contextul unei militantist activ pentru independența tibetană și a protestelor din Hong Kong.

Șeful statului chinez a vorbit în timpul unei vizite la Nepalul vecin în acest weekend, potrivit declarațiilor făcute de Ministerul Chinez de Externe.

„Oricine se angajează în separatism, în orice parte a Chinei, va fi redus la praf și tăiat în bucăți ", a spus Xi. "Orice forță externă care susține divizarea Chinei (...) își face iluzii", a avertizat liderul de la Beijing în timpul unei întâlniri cu premierul nepalez K.P. Sharma Oli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta din urmă i-a spus lui Xi Jinping că țara sa, aflată la granița cu Tibetul (sud-vestul Chinei), „nu ar permite nici unei forțe să folosească teritoriul nepalez pentru a desfășura activități separatiste anti-chineze”, se arată într-un comunicat al diplomației chineze.

Aproximativ 20.000 de tibetani trăiesc în Nepal. Dar, sub presiunea Beijingului, actualul guvern comunist nepalez ia o poziție fermă împotriva activităților lor militante din țară, notează AFP.

Dacă Xi Jinping nu a menționat nicio regiune în observațiile sale despre separatism, comentariile sale vin într-un moment în care protestatarii, uneori violenți, încă se luptau duminică cu poliția din Hong Kong.

Această regiune de aproximativ 1.100 de kilometri pătrați, situată la sud de vastul teritoriu chinez, este o fostă colonie britanică retrocedată Chinei în 1997. Se bucură de autonomie largă, libertate de exprimare și un sistem judiciar independent.

Dar Hong Kong a fost perturbat, din iunie, de protestatarii care cer mai multă autonomie în fața controlului tot mai extins al Beijingului. China a acuzat țările străine, inclusiv Statele Unite, că au alimentat protestele din Hong Kong, încurajându-i pe manifestanți.

Beijingul a agitat amenințarea de intervenție a armatei pentru restabilirea ordinii. Cu toate acestea, o astfel de opțiune pare puțin probabilă pentru moment, deoarece ar submina statutul Hong Kong-ului ca centru financiar internațional.

Avertismentul lui Xi Jinping vine pe măsură ce tensiunile se intensifică cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, ales în 2016, al cărui partid pledează în mod tradițional pentru independență.

Teritoriu unde trăiesc aproximativ 23 de milioane de oameni. Taiwanul a fost condus din 1949 de un regim chinez diferit de cel aflat la putere în China continentală, dar Beijing consideră insula ca una dintre provinciile sale.