Vor fi amenzi enorme! Ce pregătește Poliția din ianuarie 2020

Vor fi amenzi enorme! Ce pregătește Poliția din ianuarie 2020

Polițiștii nu mai au voie să comită abuzuri pe stradă sau în diferite locații în care intră, fiind obligați să verifice persoane, bagaje sau mașini decât în condiții stricte, stabilite prin noile reglementări legale care vor intra în vigoare pe 26 ianuarie 2020.

Legea nr. 192/2019 , publicată în Monitorul Oficial, stabilește, printre altele, modul în care polițistul poate legitima o persoană. Conform noilor reglementări, polițistul nu te mai poate amenda dacă nu ai actele la tine și îți poate verifica identitatea în bazele electronice de date. În schimb pentru refuzul de a da informații privind identitatea sau de a te prezenta la sediul poliției amenzile s-au mărit de trei ori, până la 1.500 de lei

De anul viitor, polițiștii pot legitima, doar în anumite condiții, oamenii pe stradă sau în locurile în care intră. În plus, a fost eliminată sancțiunea pentru neprezentarea unui act de identitate. În schimb, va fi sancționat mult mai dur refuzul de a oferi detalii pentru stabilirea identității sau de a merge la secția de poliție.

În cazul în care persoana căreia i se cere buletinul spune că nu îl are, „stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii”, se arată în Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă, până acum, pentru refuzul de a da informații privind identitatea sau de a se prezenta la sediul poliției, amenzile ajungeau până la 500 de lei cel mult, din ianuarie vorbim de amenzi ce pornesc de la 500 de lei și care vor ajunge până la 1.500 de lei. În 15 zile va putea fi plătită însă la jumătate din minimul legal (adică doar 250 de lei).

Prevederi vechi, legislație nouă

Prevederile noii legi au fost publicate în Monitorul Oficial și intră în vigoare în 90 de zile de la acea dată. Chestionați de EVZ, mai mulți polițiști ne-au declarat că o bună parte dintre aceste „noutăți” existau, dar aveau caracter secret, fiind incluse în ordine ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Sunt reglementări firești care vin atât în sprijinul polițistului, cât și al cetățeanului. Până acum, multe dintre aceste reglementări, privind legitimarea, de exemplu, erau prevăzute, dar prin ordine interne ale MAI. Și, din această cauză, puteam ajunge la un conflict atât cu cetățeanul, cât și cu legiuitorul, dacă era contestată o amendă, de exemplu. Așa, știm că, odată publicate în Monitorul Oficial, aceste reglementări au character de lege și nu mai există loc de interpretări”, a explicat, pentru EVZ, Viorel Șeicaru, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Condițiile în care pot fi legitimați românii

Conform articolului 32 indice 2, nou introdus în legea pe care trebuie să o aplice oamenii legi de anul viitor se arată că polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care: încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta; solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate; dacă descrierea celui vizat corespunde unei persoane dată în urmărire, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii; dacă pesoana în cauză desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice; dacă încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat; cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile legii; există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

Reguli stricte pentru cei vizați de polițisti

Conform modificărilor legislative, de la sfârșitul lunii ianuarie polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Persoana care face obiectul controlului corporal trebuie să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control. Prin poziție inofensivă se înțelege: ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul; depărtarea picioarelor; adoptarea poziției șezut; adoptarea poziției culcat; altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană. Se interzice, în schimb, solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor. Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor. Dacă cineva se apropie de polițist după ce a fost somat se consideră săvârșirea unei acțiuni violente.