Von der Leyen, criticată pentru folosirea avioanelor private. Exemplul prost pe care îl dă șefa CE

Von der Leyen, criticată pentru folosirea avioanelor private. Exemplul prost pe care îl dă șefa CE Sursă foto: Dreamstime

Uniunea Europeană militează pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru protecția mediului. Autoritățile de la Bruxelles iau în calcul și propun tot felul de restricții pentru cetățeni în vederea reducerii poluării. Acestea nu se aplică și politicienilor europeni, însă, iar cazul von der Leyen este dovada.

Ursula von der Leyen a fost criticată pentru că apelează prea des la cursele aeriene private. Cercetările arată că avioanele sunt printre marii poluatori. Iar autoritățile europene iau în calcul o serie de restricții pentru cei care apelează la cursele aviatice. Restricții care nu se aplică și în cazul politicienilor de la Bruxelles.

Ursula von der Leyen criticată în Parlamentul European

Preşedinta Comisiei Europene a zburat cu un avion privat de 23 de ori pe parcursul anului trecut. Șefa Comisiei a folosit acest mijloc de deplasare mai des decât toți comisarii europeni. Aceasta în condițiile în care codul de conduită al comisarilor, arată că aeronavele private trebuie folosite doar în cazuri excepţionale, conform dpa.

Aceste practici i-au adus critici din partea europarlamentarilor de stânga, mai preocupați de protecția mediului. Liderul partidului german de extremă stânga Die Linke, europarlamentarul Martin Schirdewan, a comentat subiectul într-un interviu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este o ruşine că preşedinta Comisiei continuă să se bazeze pe avioane private, în contextul crizei climatice”, a declarat Martin Schirdewan, pentru cotidianul Der Spiegel, despre Ursula von der Leyen.

La polul celălalt, comisarul UE pentru politica externă, Josep Borrell, a călătorit cu avionul privat numai de două ori în 2023. Membrii Comisiei Europene, în totalitate, au folosit acest mijloc de deplasare de 29 de ori, anul trecut. Europarlamentarul german a dat publicității un document solicitat de la Comisie.

Comisia Europeana

Comisia Europeană. Sursa foto: Wikipedia

Unde s-a plimbat șefa Comisiei Europene

Europarlamentarul de stânga a declarat că lista curselor private la care a apelat Ursula von der Leyen conține zboruri între Bruxelles şi Strasbourg. Aici funcționează cele două sedii ale Parlamentului European. Politicianul a subliniat că cele două orașe sunt legate pe calea ferată. Iar o deplasare cu trenul durează mai puțin de cinci ore.

Codul de conduită al comisarilor europeni prevede că „trebuie luate în considerare cu atenţie toate opţiunile, astfel încât taxiul aerian să fie doar ultima soluţie”. Cu toate acestea, Ursula von der Leyen a preferat zborul cu avioane private.

Conform reglementărilor, susține Martin Schirdewan, membrii Comisiei şi personalul acesteia nu ar trebui să aibă voie să ia avionul pentru destinaţii unde pot ajunge cu trenul în cel mult şase ore.

„Să le ceri oamenilor care nu au prea mulţi bani să facă economie de energie, în timp ce tu zbori cu avionul privat de la A la B este neruşinare”, a conchis parlamentarul european.

Șefa Comisiei Europene despre vaccinul AstraZeneca

Șefa Comisiei Europene Sursa foto: Parlamentul European

Ursula von der Leyen, o șefă privilegiată

La nivelul Comisiei Europene se poartă o discuți pentru interzicerea zborurilor pe distanțe scurte. Măsura este luată în considerare în mai multe state europene, din cauza preocupărilor legate de protecția mediului. Franța a decis să interzică zborurile interne pe distanțe scurte, din cauza preocupărilor de mediu. Un pas similar intenționează să facă și Spania.

Iar în acest context, apare acest nou scandal legat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Lista zborurilor private mai arată că șefa Comisiei Europene a folosit avioane private de 57 de ori în anii 2021 și 2022. Justificarea oferită, la momentul respectivă, a fost legată de pandemia de coronavirus. Din cauza restricțiilor, călătoriile s-au desfășurat în condiții mult mai dificile și riscante.

Discuția vine într-un moment sensibil pentru Popularii Europeni și pentru CDU, partidul pe care îl reprezintă. Formațiunea germană a nominalizat-o recent drept candidatul său pentru un nou mandat în instituțiile europene. O decizie finală va fi  luată la viitoarea conferință a Partidului Popular European. Cu acest prilej se va stabili dacă Ursula von der Leyen va fi propusă pentru un nou mandat la conducerea Comisiei.