Cine plăteşte contribuţie la sănătate din vânzarea casei, premii şi chirii

Cine plăteşte contribuţie la sănătate din vânzarea casei, premii şi chirii

Românii care câştigă bani din venituri asimilate salariilor sau din activităţi independente sub nivelul de 12 salarii minime pe an trebuie să-şi completeze contribuţia la fondul de sănătate şi din alte venituri, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare şi completare a Codului fiscal.

În Codul fiscal sunt preluate, astfel, prevederile din mai multe legi speciale referitoare la contribuţiile sociale.

O parte dintre români sunt obligaţi să achite contribuţie la sănătate şi pentru veniturile obţinute din chirii, premii, jocuri de noroc, investiţii sau din vânzarea locuinţelor, fie că obţin venituri asimilate salariilor sau din alte surse. Prevederea se referă la persoanele care obţin venituri din salarii, asimilate salariilor, pensii, precum şi la persoanele care se află sub protecţia statului sub nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară timp de un an.

Totodată, se referă şi la cei care obţin venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personalitate juridică sub acest nivel. În această categorie intră şi întreprinderile individuale şi familiale, PFA-urile, persoanele care obţin venituri din profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuală, activităţi agricole (flori, legume, zarzavat, ciuperci, pepiniere etc.), din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie, contracte de agent, comision sau mandat comercial, contracte sau convenţii civile, expertiză contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară, veniturile fiind mai mici de 12 salarii minime brute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste persoane, precum şi cele care primesc, într-un an fiscal, indemnizaţii de şomaj sub nivelul anual de 12 salarii minime brute "au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi asupra veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, premii şi câştiguri din jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, operaţiunea de fiducie, alte surse", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă. Aceste venituri reprezintă baza anuală de calcul a contribuţiei. Pe ce bază va stabili Fiscul contribuţia la sănătate Această contribuţie de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de Fisc prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise şi operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen.

Totodată, contribuţia de sănătate se stabileşte şi în urma depunerii declaraţiei de impunere trimestrială, pentru veniturile din tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, a declaraţiei informative depusă de notari privind transferurile proprietăţilor imobiliare, a declaraţiei privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit şi pe baza evidenţei fiscale, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor în cazul în care venitul net se stabileşte prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Cum se calculează contribuţia Contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru chirii, investiţii, premii şi câştiguri din jocuri de noroc, vânzarea proprietăţilor imobiliare, operaţiunea de fiducie etc. se calculează în anul următor, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie, de 5,5%, asupra unui venit bază de calcul obţinut prin cumularea bazelor de calcul, însă fără a depăşi nivelul a 12 salarii minime brute.

În cazul în care, la momentul emiterii deciziei de impunere anuală, veniturile realizate nu se situează la nivelul de 12 salarii minime brute şi se primesc informaţii privind alte venituri realizate de contribuabil, se emite o decizie de impunere anuală suplimentară.

"În cazul în care nici prin această decizie nu se realizează nivelul respectiv de venit, iar contribuabilului i se cuvin dividende distribuite şi neplătite pentru care i s-a reţinut impozit pe venit, în cel de-al treilea an, organul fiscal va emite o nouă decizie de impunere anuală suplimentară", mai precizează proiectul de ordonanţă de urgenţă. Plata contribuţiei Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiilor de asigurări de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, se mai arată în document. CITIŢI ŞI:

  • Cum vor fi impozitaţi proprietarii care închiriază turiştilor camere la negru
  • Ce modificări fiscale se aplică de la 1 octombrie
  • Cum încearcă noul Cod Fiscal să ajute firmele să iasă din criză
  • Guvernul a adoptat modificările Codului Fiscal. Boc prezintă ce se schimbă
  • Codul fiscal se modifică din nou. VEZI ce câştigăm şi ce pierdem