Ucraina cere mai mult de la Occident. Comparație făcută cu situația din Israel
- Emma Cristescu
- 23 aprilie 2024, 19:16
Volodimir Zelenski le cere partenerilor săi occidentali să se implice în apărarea aeriană a Ucrainei, așa cum au făcut-o în atacul iranian cu drone și rachete asupra Israelului. În timp ce știrile despre atacul masiv iranian cu drone și rachete asupra Israelului au ţinut prima pagină a ziarelor în întreaga lume, mulți ucraineni nu s-au putut abține să nu își pună o întrebare: de ce nu ar putea partenerii lor să facă același lucru în Ucraina și să ajute la doborârea dronelor și rachetelor care le terorizează țara invadată de mai bine de doi ani?
Volodomir Zelenski cere mai mult de la Occident
„Dacă am primi același ajutor ca Israelul, ar muri mult mai puțini oameni”, spune Anastasia Dolnik, o tânără de 28 de ani din Odesa. Metropola de sud a fost ținta atacurilor aproape zilnice, iar sutele de mii de locuitori ai săi fac tot posibilul pentru a-și continua viața în mijlocul unui pericol constant. În timp ce Statele Unite, Franța, Regatul Unit, Arabia Saudită și Iordania au ajutat Israelul să doboare majoritatea amenințărilor înainte ca acestea să ajungă chiar în țara atacată, Ucraina a trebuit să se bazeze doar pe câteva sisteme moderne de apărare aeriană și pe nicio aeronavă de luptă modernă pentru a respinge atacuri continue ale Rusiei împotriva zonelor lor rezidențiale și infrastructurii.
Pe măsură ce Rusia atacă mai multe locații în momente diferite, cu diferite tipuri de arme și din diferite direcții, apărarea antiaeriană suprasolicitată a Ucrainei abia face față și nu poate proteja unele orașe mari de rachetele balistice. Numai în această săptămână, 18 persoane au fost ucise într-un atac la Cernihiv și nouă în Nipro, în timp ce pagubele masive provocate centralelor electrice înseamnă că țara va avea probabil întreruperi majore de curent iarna viitoare.
În multe nopți, Anastasia coboară în parcarea subterană de sub blocul ei rezidențial, unde urmărește rapoartele despre sosirea dronelor și a rachetelor rusești. „Ne-am adus acolo scaunele, păturile și pisica. În ultimul timp am dormit toată noaptea acolo”, povesteşte ea.
Ucrainenii sunt speriați
Majoritatea locuitorilor s-au resemnat cu pericolul constant. „Oamenii sunt forțați să decidă. Ori îşi riscă viața și continuă să doarmă pentru a se simți normal în timpul zilei. Ori îşi caută un adăpost anti-bombă, îşi tulbură somnul și apoi se simt foarte rău. Mai ales cei care au copii și se simt responsabili pentru viața lor, acordă atenție alarmelor. Asta îmi rupe inima”, spune Anastasia, care a respins ideea de a ignora alarmele după ce o rachetă a lovit o clădire din apropiere.
Chiar și atunci când apărarea antiaeriană ucraineană doboară o dronă sau o rachetă, fragmentele pot fi periculoase pentru oameni și pot deteriora clădirile. „Dacă aliații ar ajuta Ucraina să intercepteze rachetele înainte de a ajunge acolo, așa cum au făcut cu Israelul, ar putea salva mai multe vieți”, subliniază Anastasia. „Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul primit și nu vreau ca oamenii din Occident să creadă că nu îl apreciem. Dar nu este suficient”, clarifică ea.
Anastasia amintește de Memorandumul de la Budapesta din 1994, conform căruia unele țări, inclusiv Regatul Unit și Statele Unite, ofereau "garanții de securitate" Ucrainei în schimbul renunțării acesteia la cel de-al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume. "Înțeleg că alte țări nu vor să-și sperie poporul și să se implice pe deplin în acest război. Oricum, mai devreme sau mai târziu, războiul va veni peste ei, dacă nu vor ajuta acum la respingerea ambițiilor imperialiste ruse în Ucraina", subliniază ea.
Ce spune Volodimir Zelenski
Răspunsul la atacul iranian a distrus mitul conform căruia acțiunea membrilor NATO în apărarea țării terțe împotriva dronelor și rachetelor implică NATO în război și că doborârea dronelor sau rachetelor Shahed poate fi tratată ca o confruntare directă cu armata care a folosit această armă, a subliniat vineri Volodimir Zelenski. "Pentru acțiunile aliaților din Orientul Mijlociu, nu a fost necesară activarea articolului 5, iar aliații au acționat împreună pentru a proteja un stat care nu este membru al Alianței", a spus președintele Ucrainei într-un discurs adresat ţărilor NATO.
„Diferența de hotărâre de a proteja viața și libertatea pare foarte ciudată: undeva mai puternică, undeva mai slabă”, a adăugat el, referindu-se la nivelul contrastant de implicare a aliaților în apărarea Israelului și Ucrainei. Zelenski a criticat anterior mai multe explicații date de politicienii occidentali despre "niveluri diferite de amenințări", "spaţii aeriene diferite" și "riscuri diferite de escaladare" în Ucraina și Israel. Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că Regatul Unit nu îşi poate folosi avioanele pentru a doborî dronele rusești deasupra Ucrainei, deoarece participarea forțelor NATO ar duce la "o escaladare".
"Viețile oamenilor sunt diferite, nu au aceeași demnitate? Apreciem toate viețile în mod egal. Trebuie să le prețuim în mod egal. Trebuie să fie protejați la același nivel împotriva terorismului", a insistat Zelenski, care a cerut "reguli egale" în fața "aceleiași manifestări de teroare și acelorași atacuri cu rachete și drone".
Ucraina merită ajutor la fel ca Israelul
Analistul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko nu vede perspective pentru aceeași dedicare a aliaților față de Ucraina în viitorul apropiat. "Contextul istoric este diferit. Statele Unite au ajutat Israelul din punct de vedere istoric, de mulți ani. Viitorul sigur al Ucrainei ar aduce beneficii și intereselor de stat ale SUA, dar încă nu avem legături atât de profunde", a explicat el pentru LA RAZÓN.
Zelenski însuși s-a concentrat, de asemenea, pe moduri mai tangibile cu care aliații l-ar putea ajuta, îndemnându-i să livreze șapte baterii de apărare antiaeriană Patriot, un milion de obuze de artilerie, așa cum s-a promis anterior, rachete cu rază lungă de acțiune și aviație militară și să o facă rapid.
El a mai dezvăluit că Rusia a lansat 1.200 de rachete, peste 1.500 de drone Shahed și peste 8.500 de bombe aeriene ghidate doar în acest an. În astfel de condiții, orice întârziere are ca rezultat moartea atât a civililor, cât și a soldaților ucraineni care luptă împotriva atacurilor neîncetate ale Rusiei, care încearcă să profite de aparenta ezitare a aliaților Ucrainei. "Soldații noștri ucraineni – adevărați eroi – fac tot posibilul pentru a respinge atacurile rusești. Dar nu este corect ca ei să reziste bombelor doar cu curaj", a conchis Zelenski.( Traducerea - RADOR)