Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că operațiunea desfășurată de Ucraina în regiunea Kursk are un impact semnificativ asupra distrugerii logisticii armatei ruse și asupra consumării rezervelor acesteia.
Volodimir Zelenski, pornit împotriva rușilor: Trebuie să provocăm pagube maxime
„Au existat deja mai multe rapoarte ale comandantului-şef Sirski privind situaţia de pe linia frontului şi operaţiunea noastră în regiunea Kursk. Putem vedea că ocupantul suferă pierderi, iar acest lucru este util, foarte util pentru apărarea noastră: se referă la distrugerea logisticii armatei ruse şi la consumul rezervelor sale. Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi o facem”, a spus Volodimir Zelenski.
Președintele Volodimir Zelenski a mai menționat că șeful apărării a prezentat detalii despre măsurile de apărare implementate de Ucraina în Donbas, în special în zonele Pokrovsk și Torețk. În plus, a fost discutat avansul forțelor ucrainene în regiunea Kursk, evidențiind progresul în eliminarea prezenței militare ruse în zonele operațiunilor.
De asemenea, potrivit raportului lui Oleksandr Sirski, comandantul-șef al forțelor ucrainene, trupele au avansat între 1 și 3 kilometri în unele sectoare de pe front.
Rusia nu ar avea suficiente forțe în regiunea Kursk
Locotenent-colonelul Mattias Puusepp, șeful adjunct al Statului Major al Forțelor de Apărare, a declarat că nu sunt indicii că Rusia dispune de suficiente resurse în regiunea Kursk pentru a iniția o contraofensivă semnificativă. Potrivit declarațiilor sale, Moscova nu pare să fi recuperat complet de pe urma atacurilor surpriză lansate de Kiev, ceea ce explică lipsa unui contraatac eficient în această zonă.
Într-un interviu acordat presei locale și preluat de The Kyiv Independent, Puusepp a subliniat că, până în prezent, Rusia nu a demonstrat capacitatea de a efectua o contraofensivă considerabilă.
ERR, postul public de televiziune estonian, adaugă că acest lucru reflectă eșecul Rusiei de a organiza un răspuns semnificativ, ceea ce sugerează că forțele rusești încă nu și-au revenit complet după atacurile ucrainene recente.
Volodimir Zelenski a fost acuzat că ar vrea să saboteze Nord Stream
Președinția ucraineană a respins cu tărie acuzațiile din The Wall Street Journal, care susțin că Volodimir Zelenski ar fi aprobat inițial sabotarea gazoductelor Nord Stream. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a numit aceste acuzații „prostii absolute”, subliniind că Ucraina nu avea niciun interes în astfel de acțiuni.
Oficialii ucraineni au afirmat că implicarea în sabotajul gazoductelor ar fi putut pune în pericol ajutoarele europene, dăunând grav Kievului. În schimb, aceștia cred că Rusia a distrus gazoductele pentru a discredita Ucraina și a-i reduce influența în Europa.
Podoliak a adăugat că sabotajul necesita resurse tehnice și materiale pe care doar Rusia le-ar fi avut. El a afirmat că Rusia a acționat strategic pentru a destabiliza imaginea Ucrainei și a îndeplini scopurile sale.
Dezvăluirile WSJ au venit după ce presa germană a raportat că ancheta judiciară germană se concentrează asupra Ucrainei și a emis un mandat de arestare pe numele unui scafandru profesionist ucrainean. WSJ a susținut că sabotajul din 26 septembrie 2022 a fost inițial aprobat de Zelenski, dar apoi a fost oprit la cererea acestuia.
Ziarul american a mai indicat că Valeri Zalujni, pe atunci comandantul armatei ucrainene, ar fi ignorat ordinul lui Zelenski și ar fi modificat planul. Zalujni a respins aceste acuzații ca fiind „provocări” și a negat orice implicare în sabotaj. De asemenea, presa germană pare să fie mai precaută în legătură cu implicarea autorităților ucrainene de rang înalt și tinde să-l disculpe pe Zelenski.