Kievul anunţă semnarea unui Acord de Securitate cu UE. Când va avea loc

Volodimir Zelenski, Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președinele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri semnarea „într-un viitor apropiat” a unui Acord de Securitate cu Uniunea Europeană (UE), ultimul dintr-o serie de acorduri încheiate de Kiev cu aliaţii săi din Occident.

Se va semna într-un viitor apropiat

„Echipe de negociatori ale Ucrainei şi UE au finalizat textul unui Acord de Securitate şi au convenit să-l semneze într-un viitor apropiat”, anunţă pe site preşedinţia ucraineană.

Țara aflată în război cu Rusia a încheiat deja acorduri de acest fel cu „17 ţări”, inclusiv cu state membre UE şi G7, şi se pregăteşte să semneze „încă zece”, anunţa la 13 iunie, într-un comunicat preşedinţia ucraineană.

Volodimir Zelenski, Acord de Apărare „fără precedent”

Volodimir Zelenski a semnat săptămâna trecută un Acord de Apărare „fără precedent” cu Statele Unite. El a catalogat acest acord drept un „pod” către aderarea Ucrainei devastate de război la NATO. Această serie de acorduri de securitate intervine în timp ce Kievul se află în dificultate pe teren, din cauza unei lipse de muniţie şi oameni şi în timp ce încearcă să câștige războiul cu Rusia.

Summit Elveția. Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Facebook

Volodimir Zelenski, dispus să accepte pacea cu Rusia

În urmă cu câteva zile, Zelenski a declarat că este pregătit să încheie pacea cu Rusia imediat, dar numai sub anumite condiții. Cu toate astea, el consideră că președintele rus, Vladimir Putin, nu va opri războiul și că trebuie să fie oprit „prin orice mijloace disponibile”, fie prin acțiuni militare, fie prin soluții diplomatice.

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Zelenski a adăugat că participarea Moscovei la negocieri ar fi o dovadă a dorinței sale de a încheia conflictul. „Rusia poate începe negocierile mâine dacă se retrage din teritoriile noastre”, a completat Zelenski.

Președintele Vladimir Putin a afirmat că ar accepta o încetare a focului dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru regiuni pe care Rusia le ocupă parțial și pe care pretinde că le-a anexat.