Dosarul „VOLGA NEAGRĂ”, ÎNCHIS prin mutarea la DNA central. O operațiune de INTIMIDARE ca în COMUNISM a STATULUI PARALEL

Dosarul „VOLGA NEAGRĂ”, ÎNCHIS prin mutarea la DNA central. O operațiune de INTIMIDARE ca în COMUNISM a STATULUI PARALEL

Un dosar privitor la finanțarea politicienilor a fost clasat la DNA central, deși un dosar cu exact același obiect exista la DNA Oradea și se făcuseră o mulțime de audieri.

Este vorba despre așa-numitul dosar „Volga Neagră”, înregistrat la DNA-Serviciul Teritorial Oradea sub nr. 163/p/2015, în care s-au facut o mulțime de audieri, scrie Național. Procurorii au chemat zeci de persoane pentru a stabili rețeaua prin care, se presupune, din contractele cu dedicație primite de o firmă de salubrizare s-ar fi finanțat activități de partid.

Într-un raport informativ citat de Național se fac „referiri extrem de grave la ceea ce se ascunde în spatele dosarului penal „Volga Neagră”. Numele vine de la obiceiul securiștilor din primii ani de după instaurarea comunismului de a-și intimida victimele luându-le „la plimbare” cu temutele mașini sovietice.

La dosar există, potrivit sursei citate, declarații despre „demnitari ai statului român care ar fi fost plimbați forțat cu autoturismul prin Lunca Someșului, la ceas de seară, ca să recunoască faptul că au greșit față de interesele unei complexe rețele transpartinice și instituționale”. Ițele anchetei duceau spre „aripa transilvăneana” a PSD, cu nume grele precum Vasile Dîncu sau Gabriel Oprea, „foști „stâlpi de nădejde ai „statului paralel” reunit în jurul capilor sereiști George Maior și Florian Coldea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii în analiză informativă arată că „partidele sunt căpușate de structuri mafiote, care își maschează activitatea pe structuri reale ale partidelor, aceste structuri concentrând puterea politică și, ulterior, acaparând instituțiile publice de forță sau cele de coordonare a activității statului, prin structurile sale centrale sau teritoriale”, potrivit sursei citate. 

O astfel de operațiune s-ar fi derulat în jurul firmei de salubrizare FLORISAL, care a aparținut Primăriei Satu Mare, dar a fost apoi privatizată, devenind proprietatea lui Vasile Puscas Jr., nimeni altul decât ginerele lui Ioan Rus, mai scrie Național. Care adaugă că, dintre nenumaratele anchete privind activitatea firmei, unul dintre dosare are la baza un raport de audit al Curții de Conturi, prin care s-a stabilit că Primăria Satu Mare ar fi efectuat plăți ilegale în valoare de 17.075.000 lei către FLORISAL, firma ginerelui lui Ioan Rus.

În acest dosar, mai scrie sursa citată, au fost audiați, la DNA Oradea, următoarele persoane:  Albu Adrian, Ardelean  Octavian Iulian, Babut Dan, Iura Florin Horatiu, Pop Ioan,  Roca Radu Tiberiu, Ratiu Cosmin Constantin, Simon Corin , Stef Mihai Adrian, Suciu Mariana, Zaha Cristian Nicolae, Arvai Ionut Lucian, Avram Eugeniu, Coica Costel Dorel, Dorle Cosmin Mihai, Fanea Dumitru, Fratila Nicolae, Manoliu Mihaela Cristina, Matuz Bela Tiberiu, Munteanu Tantas Gheorghe Grigore, Seieoan Dana, Szucs Zsigmond, Tomsa Hadrian Mihai, Ursu Lucica si chiar Puscas Vasile.

În documentul citat se mai arată că au aparut „suspiciuni că ancheta demarată în forță la Oradea ar fi fost apoi deturnată la nivel central”. Așa a apărut un dosar „geamăn”, pentru fapte identice cu făptuitori identici. Pe lângă dosarul de la Serviciul Teritorial Oradea a apărut și dosarul 531/p/2015 de la DNA Structura Centrala. 

Acesta a fost repartizat procurorului Diana Corina Oana Stancele, mai scrie Național, care, „pe repede inainte” - întrucât există informații că nu s-a efectuat nici măcar un act de cercetare în dosar - l-a clasat, ordonanța de clasare fiind dispusă de procurorul Bogdan Marius Bulancea. Procurorii de la Oradea au rămas fără obiectul muncii, după ce au audiat zeci de persoane și erau aproape de finalizarea anchetei privitoare la ceea ce se bănuiește a fi „pușculita grupului de la Cluj”.