În ședința Secției pentru judecători a CSM din data de 3 septembrie 2019, când s-a luat în discuție cererea mea de retragere a demisiei din magistratură, judecătoarea Andrea Chis a spus că „un ziar spune că ea s-a întâlnit în casa unui om politic, respectiv a vicepreședintelui Camerei Deputaților, a domnului deputat Iordache”, casă unde mi-aș fi „negociat” numirea la Ministerul Justiției.

În replică, pe data de 4 septembrie, i-am solicitat printr-o postare pe Facebook judecătoarei Chis să spună public numele ziarului și a autorului pe care îl citează. Ca răspuns, pe data de 5 septembrie, doamna judecător Chis a scris pe Facebook că „ziarul” la care a făcut referire este site-ul de fakenews „comisarul.ro”, care pe data de 24 august 2019 publicase un articol fără semnătura unei persoane în care se susținea că am fost „acasă la Iordache”, unde mi-aș fi negociat poziția de ministru al Justiției.

După toate standardele, Comisarul.ro nu este un ziar, pe site-ul respectiv negăsindu-se nici un fel de informații despre membrii redacției sau autorii așa numitelor articole. Acel site este doar o sursă de acuzații neprobate, grosolane, la adresa unor persoane, alese ca ținte. De asemenea, „articolul” respectiv postat pe 24 august 2019 nu este un articol de știri, ci un fakenews anonim mizerabil. Până la afirmațiile judecătoarei Chis, pe care le-a făcut în cadrul ședinței Secției pentru judecători din CSM, nici un ziar, agenție de presă sau televiziune nu au preluat respectiva „știre”, iar în toată perioadă de la publicarea articolului și până la afirmațiile doamnei Chis nu am fost sunată de presă să fiu întrebată dacă afirmația respectivă este reală sau nu.

Faptul este pe deplin explicabil, deoarece un site anonim nu poate fi o sursă credibilă pentru cineva, cu atât mai mult cu cât abundă în titluri suburbane de genul: HOPA! Ce porcărie! PUTE rău, ce JEG etc. O scurtă căutare pe respectivul site dovedește că, în timp, au fost folosite la adresa mea expresii precum „slugă”, „penală”, „pesedistă”, în cuprinsul sau chiar titlurile postărilor de pe acest site. În articolul la care face referire membrul CSM Andrea Chis sunt numită „judecătorea pro-infractori”. Cu toate acestea, judecătoarea Andrea Chis, membru CSM, a considerat că acest articol prezintă o bază factuală suficient de puternică pentru a cere sesizarea Inspecției Judiciare și, eventual, sancționarea mea disciplinară cu retrogradarea în funcție sau excluderea din magistratură.

Afirmațiile judecătorului Andrea Chis, făcute într-un cadru oficial, au transformat un fakenews mizerabil întro știre preluată ca atare de presă națională. Astfel, după afirmațiile judecătoarei Chis, presa a titrat că un membru al CSM a solicitat sesizarea IJ pentru a verifica dacă „Dana Gîrbovan s-a întâlnit cu Florin Iordache, acasă la acesta, pentru a-și negocia funcția de ministru”. Abia după afirmațiile judecătoarei Andrea Chis din ședința CSM din 3 septembrie 2019 am fost sunată de mai mulți jurnaliști, pentru a fi întrebată dacă am fost sau nu în casa deputatului Iordache. Strategia aceasta, ca un site anonim să publice un fakenews, iar apoi o persoană cu autoritate sau credibilitate să eleveze subiectul pentru a-l face știre de presă, este caz școală în manualele de propagandă și dezinformare, despre cum să fie atacată reputația unei persoane țintă.

Pe scurt, ceea ce a fost inițial un fakenews mizerabil, ignorat de presă și de public, a devenit, prin acțiunea doamnei judecător Andrea Chis, o informație credibilă. Acest lucru mi-a adus în mod direct și grav atingere propriei reputații, motiv pentru care voi apela la măsurile prevăzute de lege pentru astfel de situații.

(Textul a fost preluat de pe pagina de Facebook a judecătoarei Dana Gîrbovan)