Noile reguli de gramaj scumpesc pâinea abuziv

Noile reguli de gramaj scumpesc pâinea abuziv

Pentru a elimina concurenţa neloială, gramajul minim al unei pâini este, de ieri, 300 de grame. Chiar dacă preţul nu ar trebui să crească, pâinea e mai scumpă.

Cu toate că oficial toţi producătorii susţin că oricum ofereau pâine cu o greutate optimă, de ieri parcă pâinea s-a "umflat", spun cumpărătorii. Dar, odată cu noile reglementări, românii riscă să scoată şi mai mulţi bani din buzunar, chiar dacă oficialii asociaţiilor de profil susţin că preţul nu ar trebui să se modifice. Din 15 septembrie toţi producătorii de pâine sunt obligaţi să ofere consumatorilor doar pâine cu o greutate minimă de 300 de grame.

Reglementarea a fost impusă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), la propunea producătorilor de produse de pani ficaţie, pentru că românii erau păcăliţi frecvent: în loc de o pâine de 300 de grame, cât ar fi trebuit, cumpărau unele şi cu 90-100 de grame mai mici.

Ordinul ANPC se va aplica doar pâinii normale, nu şi derivatelor, gen chifle, japoneze, batoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pâinea pare mai umflată. Depinde câte zile o să fie aşa"

Cumpărătorii declară că observă o mică modificare la dimensiunile pâinii. "Sigur îmi pare mai mare. Cred că este o măsură bună, pentru că nimeni nu cântărea franzela în magazin să vedem câte grame are. Nici acum nu o cântăreşte nimeni, însă pare mai umflată. Depinde câte zile o să fie aşa. Minunea la români nu ţine decât trei zile", spune George Rădoi, un bucureştean în vârstă de 64 de ani, care îşi face cumpărăturile în zona Tineretului.

Alţii sunt nemulţumiţi că deja cheltuiesc mai mult pe pâine. "Plăteam 1 leu pe franzelă, de azi plătesc 1,1 lei pe aceeaşi pâine. Nu mi se pare în ordine. Este o creştere mică, dar am înţeles că preţul nu ar trebui să fie majorat. Cu toate acestea, recunosc şi eu că pâinea pare mai mare", spune Anamaria Radu, de 42 de ani.

La Ana Pan, din Pipera, modificarea regulilor de gramaj a epuizat rapid marfa. În jurul prânzului, mai erau doar vreo zece pâini în magazin şi alte câteva zeci de specialităţi de panificaţie.

"Noi făceam pâinea şi până acum la fel, deci practic pentru noi nu sunt schimbări majore. Este o măsură care va aduce puţină ordine în domeniu. Singura constatare este că astăzi s-a vândut aproape toată pâinea", ne-a declarat Mirela Caţă, director vânzări Ana Pan. EXPERIMENT. Până să găsim o pâine cu o greutate optimă, am testat patru

Explicaţia regulii de 300 de grame

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, spune că noul ordin al ANPC a fost făcut în colaborare cu producătorii din panificaţie şi urmăreşte diminuarea concurenţei neloaiale.

"Am observat că erau foarte mulţi producători care realizau pâine cu 210, 220, 250 grame şi care o vindeau ca pâine de 300 de grame. Era concurenţă neloială. Aşa că am propus la ANPC această regulă", ne-a explicat acesta.

eregulile erau aşa de mari încât un singur control de trei zile, realizat la nivel naţional în luna iulie, de inspectorii ANPC a scos la iveală o cantitate de pâine de patru tone care nu respecta normele în vigoare (neîncadrarea în cantitatea netă declarată, nu există uniformitate privind scăderile în greutate la pâinea comercializată vrac).

"Am constatat diferenţe foarte mari între ceea ce era prezentat ca şi cantitate netă pe etichetă şi ceea ce era de fapt comercializat, diferenţe care ajungeau la 70 - 80 de grame între cantitatea declarată şi cantitatea reală a pâinii respective'', a detaliat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

O altă regulă impusă prin noua lege spune că gramajul trebuie să meargă din 100 în 100 de grame. "O pâine de 350, 380, 450 de grame nu este conformă. Trebuie ca pâinea să aibă 300 de grame. Iar dacă este mai mare, să fie din 100 în 100 de grame. Orice altă pâine nu e în ordine", ne-a mai explicat preşedintele Rompan.

REPLICĂ

"Preţul kilogramului de pâine nu poate creşte"

Preşedintele Rompan susţine că modificările aduse de Ordinul nr. 165 al ANPC pot duce doar la creşterea preţului la unele produse de panificaţie, însă preţul kilogramului de pâine trebuie să rămână la fel.

"În mod normal, producătorii care respectau legile nu vor majora preţurile. Iar cei care vor modifica, vor păstra totuşi acelaşi preţ la kilogramul de pâine. Aşa ar trebui să se întâmple. Modificările nu afectează preţul de producţie", a punctat Aurel Popescu.

Cu toate acestea, preţul de vânzare al multor produse de panificaţie a crescut deja cu minim 5% în magazine. "La noi, de exemplu, pâinea graham a crescut de la 1,2 la 1,6 lei. În medie, cred că modificarea de preţ a fost de 5%", exemplifică Mirela Caţă, director vânzări Ana Pan. Citiţi şi:

  • Pâinea din magazine va arăta altfel. VEZI noile reguli
  • Pâinea la români: 25% făină, 75% evaziune
  • Cozile la pâine s-au ascuns în Rahova
  • De la pâinea comunismului, la chiflele "Big Mac"