Printr-o alianță atipică PSD-PNL, candidatul propus de Klaus Iohannis la șefia spionajului extern a primit, ieri, notă de trecere la audierea din Parlament.
Comisia parlamentară pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe (SIE) i-a dat, ieri, aviz favorabil lui Gabriel Vlase pentru a ocupa funcția de director al spionajului extern.
Avizul este consultativ și reprezintă „recomandarea” politică pentru votul final al parlamentarilor.
Pentru numirea lui Vlase la șefia SIE mai este nevoie de un vot în plenul reunit al Parlamentului și, cel mai probabil, ședința va avea loc în această săptămână.
Un nou membru în Statul Paralel?
Înainte să intre la audieri, Vlase a spus că nu are emoții. În sala „examenului”, înainte să înceapă audierea, un reporter l-a întrebat pe liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, membru în comisia SIE, dacă putem spune că de acum Gabriel Vlase va face parte și el din „Statul Paralel”. Vlase pufnește nemulțumit dar nu răspunde. De altfel, candidatul pentru șefia SIE afișează o atitudine sobră, nu discută cu ziariștii și nici cu colegii săi de partid din comisia SIE, stă pe scaun cu privirea în pământ și mâinile împreunate peste o coală A4 și doar ascultă ce vorbesc ceilalți. Din această cauză, președintele comisiei, Mihai Weber, chiar l-a îndemnat pe Vlase să zâmbească atunci când acesta a fost filmat de camerele televiziunilor. Șerban Nicolae îi răspunde jurnalistului curios: „Puteți să spuneți ce doriți. Știți că eu susțin libertatea de opinie chiar când opiniile sunt foarte greșite”.
USR a sărit la gâtul lui Iohannis
Membrii PSD, UDMR și ALDE din comisia SIE au stabilit să recomande plenului reunit al Parlamentului să-l voteze pe Vlase în fruntea serviciului secret. Inclusiv reprezentantul PNL din comisia SIE, deputatul Răzvan Prișcă, a fost de acord ca PSD-istul să preia spionajul extern.
Liberalii sunt de părere că Vlase „nu este cel mai mare rău posibil” din PSD și spun că au încredere în „motivele” lui Iohannis de a propune la SIE un socialdemocrat. Singurul partid care s-a opus și a votat „împotrivă” a fost USR-ul, prin senatorul Nicu Fălcoi. Acesta a spus că Iohannis ar fi trebuit să propună „o persoană independentă” la șefia SIE, nu un lider PSD. „Suntem USR, suntem un partid de sine stătător, nu totdeauna părerile noastre coincid cu părerile preşedintelui României”, a spus Fălcoi.
Un candidat pentru liniștea dumneavoastră
Președintele comisiei SIE, Mihai Weber, a spus după audiere că parlamentarii au fost interesați de capacitatea lui Vlase „de a face faţă condiţiilor de stres, capacitatea de analiză, sinteză”, iar „răspunsurile au fost mulţumitoare”. La rândul său, Vlase a spus că nu are „obiective majore” dacă va ajunge șeful SIE și nici nu vrea să facă „schimbări radicale începând de a doua zi”, principalul său obiectiv fiind să adapteze la provocările actuale legislația din anul 1998 după care funcționează serviciul secret.
Dragnea și-a pus întrebări
ntrebat dacă a reușit să-l convingă pe Liviu Dragnea să accepte numirea sa în fruntea SIE, Vlase a spus: „Fiecare s-a convins în felul lui”.
El a adăugat că are susţinerea PSD şi nu a existat niciun moment în care să simtă că partidul nu îl susţine.
Audierea lui Vlase a fost tergiversată de liderul PSD Liviu Dragnea timp de aproape trei săptămâni. Klaus Iohannis a făcut propunerea pe 14 iunie, fără să consulte PSD. Inițial, Dragnea a spus că propunerea lui Vlase „aduce mai multe întrebări decât clarificări”. Apoi Dragnea a făcut despre Vlase o declarație care a fost interpretată drept o amenințare: „Sper să treacă de audierea din comisie”.