Evenimentul Zilei > Social > Vladimir Tismăneanu, taxat cu 5.000 de lei pentru un derapaj rasist, pe Facebook
Vladimir Tismăneanu, taxat cu 5.000 de lei pentru un derapaj rasist, pe Facebook

Vladimir Tismăneanu, taxat cu 5.000 de lei pentru un derapaj rasist, pe Facebook

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe istoricul Vladimir Tismăneanu cu suma de 5.000 de lei pentru o postare cu conotatții rasiste pe Facebook.

Astfel, CNCD a considerat această faptă ca fiind o discriminare, iar decizia a fost luată în unanimitate.

Ulterior, Tismăneanu a șters această postare de pe Facebook, dar asumat „eroarea” și aspus și că nu a înțeles „implicațiile rasiste”. Istoricul a făcut referire la orașul Țăndărei, care are o importantă minoritate romă și care a fost plasat în carantină totală.

O eroare, o precizare: Azi am postat, vreme de cateva minute, o poză primita pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i deslusisem implicațiile rasiste. Nu traiesc in Romania, nu cunosc o mulțime de detalii. Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a scris Tismăneanu. FOTO JOS, cu postarea lui Vladimir Tismăneanu.

Iată comunicatul CNCD cu privire la acest caz:

„Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 06 mai 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Prevederile din regulamentul unei unități de învățământ preuniversitar (public) prin care se condiționează continuarea frecventării cursurilor instituției de învățământ prin obținerea de către elevi a unor medii de promovare mai mari decât cele stabilite prin art. 126 alin. (1) și art. 127 alin. (1) din ROFUIP aprobat prin OMENCS nr. 5079/2016 constituie o faptă de discriminare indirectă potrivit art. 2 alin. (1) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000.