Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este pregătit să-și întărească relațiile cu Orientul, în contextul în care Occidentul a rupt orice legătură cu Moscova. Este a doua ieșire a liderului de la Kremlin din Rusia de la începerea invaziei în Ucraina.
Vladimir Putin va discuta cu omologul său iranian și turc, Ebrahim Raisi și Recep Tayyip Erdogan, despre criza cerealelor din Ucraina, președintele rus fiind într-o vizită oficială în Iran.
Jamona Karadsheh, corespondent CNN International, a declarat pentru Antena 3 că discuțiile dintre cei trei lideri s-au desfășurat cu regularitate și înainte de pandemia de Covid-19, tema fiind războiul din Siria.
De asemenea, Vladimir Putin vrea să transmită un mesaj clar Uniunii Europene și Statelor Unite- că sancțiunile impuse de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina nu vor putea izola țara.
Rusia rămâne un jucător puternic în Orient. Vladimir Putin și noua ordine mondială
Liderul de la Kremlin este hotărât să-și facă propriile alianțe și să-și dezvolte noi legături comerciale, chiar dacă drumul spre Vest a fost blocat.
„E un moment plin de semnificație pentru președintele rus. Putin va avea o discuție și cu președintele Erdogan”, a declarat Jamona Karadsheh.
Totodată, la întâlnirea ce va avea loc în Iran se va discuta și despre exportul de cereale, președintele Turciei fiind pentru crearea unui „coridor verde” prin care exportul grânelor să fie reluat.
„Discuțiile anterioare de la Istanbul - între ONU, Rusia, Ucraina și Turcia - au dus la un prim acord de principiu și urmează să se reia discuțiile, săptămâna aceasta, și, cel mai probabil, să se semneze un document", a mai spus corespondentul CNN International.
Relațiile dintre Rusia și Iran au devenit mai puternice, în special după ce ambele state au semnat un acord strategic de cooperare privind industria petrolului și gazelor.
Investiția pe care o va face Gazprom
Compania rusă Gazprom va investi 40 de miliarde de dolari în industria petrolieră din Iran, în urma semnării unui contract cu Grupul Național de Petrol din această țară (NIOC).
"Este vorba de cea mai mare investiție din istoria petrolieră a Iranului şi include fonduri pentru dezvoltarea a șase zăcăminte petroliere și a zăcămintelor de gaz North Pars", a declarat directorul general al companiei NIOC.
Intensificarea relațiilor dintre cele două state vine în contextul în care Occidentul a impus sancțiuni aspre asupra exporturilor de petrol din Rusia, ca reacție la decizia lui Putin de a invada Ucraina, scrie Antena 3.