Vladimir Putin nu mai are mult timp la dispoziție. De ce a intrat în criză liderul de la Kremlin

Vladimir Putin nu mai are mult timp la dispoziție. De ce a intrat în criză liderul de la Kremlin Vladimir Putin amenință Europa și America cu războiul nuclear. Sursa Foto- Dreamstime

Vladimir Putin avertizează că trimiterea de trupe în Ucraina duce inevitabil la un război dintre NATO și Rusia.

Vladimir Putin a ținut discursul anual în fața Dumei de Stat pe 29 februarie. Dictatorul rus a declarat că războiul dintre Rusia și NATO este inevitabil dacă țările occidentale trimit trupe în Ucraina, pentru a ajuta Kievul.

Putin a mai spus că Rusia are toate forțele nucleare strategice pregătite și că sunt gata pentru a fi folosite în caz de necesitate. Armele nucleare strategice ale Federației Ruse sunt rachete balistice intercontinentale.

Un exemplu ar fi RS-28 Sarmat (Satan II), intrată în funcțiune din 2023. Aceasta are rază de operare 18.000 km și poate conține 10 focoase mari și alte 16 mai mici. Poate genera o forță explozivă ce poate distruge un stat de mărimea Franței sau Texasului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Racheta Sarmat (Satan II). Sursa Foto- Kremlin.ru

Vladimir Putin poate câștiga războiul, dar  nu mai are timp destul la dispoziție

Un analist militar și căpitan de marină de la Colegiul Regal Danez de Apărare, Anders Nielsen,  a prezentat două scenarii.  El crede că s-ar putea lua decizii cruciale în cel de-al treilea an de conflict NATO-Rusia, desfășurat în Ucraina. În scenariul optimist, Nielsen spune că Rusia este pregătită să ducă un război de uzură pentru mulți ani. Cu toate acestea, există o bombă cu ceas. Rusia este încă dependentă de echipamentele și armamentul militar sovietic, foarte învechit.

Economia rusă, trecută pe război și grav lovită de sancțiuni, strâns legată de economiile altor dictaturi precum China, Iran și Coreea de Nord, are o dată de expirare.  Răscoala lui Prigojin, bombardamentele ucrainene tot mai dese asupra țintelor civile din interiorul Rusiei și creșterea numărului de militari ruși pierduți în lupte la 300.000-400.000 ar putea destabiliza regimul de la Kremlin.

Nielsen nu crede că timpul mai este de partea Rusiei, chiar dacă dispune de un avantaj asupra Ucrainei. Avantajul rusesc ar putea fi trecător pe măsură ce Ucraina și aliații NATO își intensifică producția de armament.

Vladimir Putin ar putea testa articolul 5 din tratatul euro-atlantic

Într-un scenariu pesimist. Nielsen a emis un avertisment pentru liderii occidentali indeciși să ajute Ucraina.  El spune că reducerea producției și a ajutorului militar pentru Ucraina ar putea duce Europa la un pas de război mondial cu Rusia.

Rusia ar putea recurge la provocări împotriva țărilor NATO pentru a le distrage de la ajutorarea Ucrainei. Acest lucru vine după ce Germania și Polonia au declarat că nu vor trimite trupe în Ucraina, iar NATO a negat planurile de desfășurare a trupelor propuse de Macron.

Kremlinul a emis un avertisment dur, afirmând că războiul cu Rusia este inevitabil dacă NATO desfășoară trupe de luptă. Putin a amenințat că Rusia va recurge direct la arme nucleare strategice, capabile să aducă Apocalipsa pe Pământ.

Militari ruși în exerciții. Sursa Foto- Ministerul Rus al Apărării.

NATO continuă să ajute Ucraina doar cu arme

Liderii NATO  au criticat sugestia lui Macron făcută la conferința recentă.  În mare, discuțiile s-au concentrat pe operațiunile de deminare a Donbasului și de instruirea militarilor ucraineni. Însă  implicarea activă în război a trupelor NATO este exclusă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat, de asemenea, sprijinul continuu pentru Ucraina, dar a negat ferm planurile pentru trimiterea trupelor de luptă NATO pe solul ucrainean. Națiunile europene, îngrijorate de posibilele reduceri ale sprijinului SUA, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina, potrivit MSN.

Cu toate că nu vor fi trimise trupe NATO, sunt voluntari europeni și nord-americani care luptă împotriva rușilor. Potrivit datelor, sunt 30.000 de mercenari care luptă sub steagul Ucrainei, în Legiunea Străină.  Printre aceștia, ar fi 700 de soldați români, potrivit surselor rusești.  Până acum, numai un singur soldat a murit. 6.000 de militari americani din SUA s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina și până în prezent, au murit 46.  18 voluntari britanici au murit.  În total, peste 400 de voluntari au murit în războiul din Ucraina pentru respingerea invaziei rusești.