Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege care pedepseşte actele de sabotaj cu sentinţe care pot merge până la închisoarea pe viaţă pentru cei găsiți vinovați.
Un cetățean poate primi această pedeapsă nu numai pentru executarea unui act de sabotaj - ca poate fi, de pildă, un complot pentru o lovitură de stat sau alte "acte subversive" - ci şi pentru finanţarea, planificarea şi recrutarea persoanelor care să comită astfel de acţiuni.
După izbucnirea războiului din Ucraina, au avut loc o serie de atacuri asupra birourilor de recrutare districtuale şi a altor infrastructuri din Rusia.
Decizia radicală pe care a luat-o liderul de la Kremlin, Vladimir Putin
După ordinul lui Vladimir Putin de mobilizare masivă, valul de atacuri s-a intensificat. În total, peste 75 de clădiri publice au fost vizate până în noiembrie.
Activiştii pentru drepturi civile susţin că formularea vagă şi diferitele interpretări ale legii oferă autorităţilor un cadru larg pentru persecutarea celor care se opun politicilor Kremlinului.
În ultimele luni, multe persoane care au criticat războiul au fost condamnate la sentinţe lungi de închisoare pentru "discreditarea armatei ruse", conform Agerpres.
Un val incredibil de arestări pe teritoriul Rusiei
Liderul de la Kremlin a deschis un adevărat război intern, împotriva tuturor celor ce încearcă să-l critice. În Rusia au fost reținute cel puțin 20.467 de persoane din motive politice în 2022, potrivit statisticilor de sfârșit de an publicate de OVD-Info, unul dintre cele mai importante organisme de supraveghere independente a drepturilor omului din Rusia.
Cel puțin 19.478 dintre aceștia au fost reținuți pentru că au vorbit împotriva invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Alte arestări au avut loc la protestele ecologice și la cele pentru drepturile nimicitorilor dar şi la protestele împotriva unei legi din noiembrie care interzice „propaganda LGBT”. Femeile au reprezentat aproape 45% dintre toți cei reținuți pentru că și-au exprimat o poziție împotriva războiului, potrivit organului de pază.
În luna februarie, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat intervenția militară în Ucraina, Kremlinul a adoptat un total de 22 de noi legi represive, a menționat OVD-Info.