Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin și-a majorat salariul cu 4%. Averea colosală pe care o deține în secret țarul de la Kremlin. Video
Vladimir Putin și-a majorat salariul cu 4%. Averea colosală pe care o deține în secret țarul de la Kremlin. Video

Vladimir Putin și-a majorat salariul cu 4%. Averea colosală pe care o deține în secret țarul de la Kremlin. Video

Deși se spune că este cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la multe miliarde de dolari, Vladimir Putin nu renunță la salariul de la Kremlin. În acest context, el a semnat un decret prin care își majorează leafa cu 4%. De același favor au beneficiat și alți oficiali ruși, conform informațiilor publicate pe portalul de informații juridice.

Vladimir Putin a semnat un decret prin care și-a majorat propriul salariu, de președinte al Federației Ruse, cu 4%. De de măriri au beneficiat și alți oficiali ruși, membri ai guvernului său. Decretele președintelui rus Vladimir Putin privind creșterea salariilor demnitarilor ruși au fost publicate vineri pe portalul de informații juridice.

Potrivit documentului, mărirea intră în vigoare din data de 1 octombrie. Astfel, au fost mărite cu 4%, probabil pentru a face față inflației, salariile lui Vladimir Putin, ale premierului Mihail Mișușin, ale procurorului general Igor Krasnov, ale șefului Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexandr Bastrikin, ale ministrului de externe Serghei Lavrov. Aceștia nu sunt singurii. Și alți oficiali ruși de rang înalt vor primi salarii mai mari, de luna viitoare.

Deși este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la mai multe miliarde de dolari, Vladimir Putin pozează într-un politician sărac. Potrivit declarațiilor sale de avere, publicate la Kremlin, veniturile sale sunt foarte modeste.

Astfel, în anul 2021, Vladimir Putin a trecut în documentele oficiale un venit anual de 10,2 milioane de ruble, aproximativ 112.000 de euro. Cu alte cuvinte, salariul șefului de la Kremlin ajunge undeva la 10.000 de euro pe lună. El este mai sărac decât subalternul său, Vladimir Medinsky, fost negociator șef al Rusiei în războiul cu Ucraina, care a declarat un venit anual de 108 milioane de ruble.

Vladimir Putin a mai declarat un apartament de 77 de metri pătrați și un garaj de 18 metri pătrați, dar și două mașini vechi, una de tip Gaz M21, și o Lada Niva cu remorcă Skif.

Vladimir Putin, cel mai bogat om al planetei

În realitate însă, potrivit evaluărilor independendente, averea lui Putin este colosală, fiind estimată la aproximativ 200 de miliarde de dolari. Contestatarii săi, din Rusia și nu numia, susțin că acesta ar fi, în secret, cel mai bogat om al planetei. Vladimir Putin nu a recunoscut niciodată că ar deține o astfel de avere, fabuloasă, spunând că trăiește doar din salariul de funcționar. De altfel, averea sa, potrivit opozanților, ar fi ascunsă pe numele unor persoane de încredere sau a unor organizații, astfel încât să nu poată fi depistată.

Cifra de 200 de miliarde de dolari a fost avasată de finanțistul Bill Browder în Senatul SUA, în anul 2017: El a spus că Putin și-a strâns cea mai mare parte a averii după ce un tribunal de la Moscova l-a închis, în 2003, pe oligarhul Mihail Hodorkovski.

„După condamnarea lui Hodorkovski, ceilalți oligarhi s-au dus la Putin și l-au întrebat ce trebuie să facă pentru a evita să stea în aceeași celulă cu Hodorkovski. Din cele ce a urmat, se pare că răspunsul lui Putin a fost «50%»”, a spus Bill Browder.

Boris Nemțov, unul dintre cei mai opozanți ai lui Vladimir Putin, asasinat în 2015, susținea că acesta ar deține 43 de avioane, 700 de mașini și 15 elicoptere, inclusiv o aeronavă cu reacție.

Putin a fost acuzat a acumulat o avere secretă

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret averea colosală, prin intermediari. Aceste speculații au fost alimentate de o serie de dezvăluiri precum scurgerile de informații „Pandora Papers” despre averile celor mai apropiați colaboratori ai săi. Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a susținut în urmă cu mai mulți ani că a pus la punct o schemă prin care mai mulți oligarhi de top ai Rusiei au strâns miliarde de ruble într-un „fond de investiții” în beneficiul lui Putin. Afirmațiile au fost respinse, iar Kolesnikov a fost nevoit să fugă din Rusia.

Mai multe case de vacanță și alte bunuri despre care se presupune că sunt folosite de Vladimir Putin aparțin sau au fost deținute de persoane, companii și organizații caritabile diferite care au ca element comun un nume de domeniu de e-mail: LLCInvest.ru. Jurnaliștii ruși au identificat 86 de companii și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească numele de domeniu comun LLCInvest, adesea alături de conturi de e-mail ale companiilor.

Alexei Navalnîi a spus că Vladimir Putin este beneficiarul unei vaste proprietăți și a unui palat în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre. Complexul ar fi dotat și cu un tunel săpat prin munte care duce la Marea Neagră. În complex fost construită chiar și o biserică. Doar palatul are aproape 18.000 de metri pătrați. Tot Navalnîi a susținut că iahtul Șeherezada, evaluat la 700 de milioane de dolari ar fi al lui Vladimir Putin.