Rareori în ultimii ani Kremlinul a fost atât de popular printre vizitatorii europeni. Președintele francez Emmanuel Macron sosește luni. Prim-ministrul ungar a fost în vizită săptămâna trecută. Și în zilele următoare, cancelarul german, va fi și el acolo.
Toți speră să ajungă la președintele Vladimir Putin, omul care de unul singur modelează cursul Rusiei în mijlocul formării sale militare în apropierea Ucrainei și ale cărui proiecte sunt un mister chiar și pentru propriul său cerc interior restrâns.
„Din perspectiva lui Putin, el a avut deja o victorie pentru că ne-a atras atenția totală și o parte a exercițiului a fost în mod clar să ne concentrăm asupra lui”, a mărturisit ultima dată Fiona Hill, un fost ofițer al serviciilor secrete americane pentru Rusia și Eurasia.
Serghei Ryabkov, un diplomat rus de rang înalt, care a condus delegația Moscovei în discuțiile de securitate de luna trecută cu SUA la Geneva, a declarat recent că Rusia stabilește „agenda pe care o urmează acum SUA și așa-numitul Occident colectiv.”
Franța s-a oferit să trimită trupe în România ca parte a NATO. Diplomația europeană a contribuit la răcirea tensiunilor în trecut.
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a avertizat împotriva insistării ca țara să își respecte obligațiile pe care a fost forțată să le asume după o serie de înfrângeri militare.
„Când au fost semnate sub țeava armei rusești – iar germanii și francezii au urmărit – era deja clar pentru toți oamenii raționali că este imposibil să implementeze aceste documente”, a declarat luni Danilov pentru Associated Press.
Noul cancelar german Olaf Scholz, plănuiește o călătorie la Moscova peste o săptămână.
Expertul rus Tatiana Kastoueva-Jean, de la Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI), a spus că „putem să acordăm măcar credit pentru menținerea dialogului... Este util să avem un canal pentru a-i exprima direct lui Putin preocupările europene. ”
Întâlniri la Kremlin
Vizitele și apelurile la Kremlin continuă, iar Europa încearcă cu prudență să discearnă gama finală de obiective ale lui Putin și dacă poate fi convins că a atins deja tot ceea ce este posibil.
Generalul pensionat Ben Hodges a depus mărturie: „NATO este mai viguroasă astăzi decât a fost probabil în ultimii 20-25 de ani.” Hodges a remarcat că Rusia a fost exclusă din G-8 după invazia Ucrainei din 2014, ceea ce i-a lăsat cu mai puține contacte directe cu liderii celor mai puternice națiuni ale lumii.
Vizitele și apelurile la Kremlin continuă, iar Europa încearcă cu prudență să discearnă gama finală de obiective ale lui Putin și dacă poate fi convins că a atins deja tot ceea ce este posibil.
Între timp, în Ucraina, 70% din populație vede Rusia ca pe o forță ostilă.