Preşedintele Rusiei Vladimir Putin nu renunță la ambiţiile sale imperialiste. La mai bine de 30 de ani de la dispariţia fostei URSS, liderul de la Kremlin a început să caute proprietăţile fostului imperiu sovietic.
Vladimir Putin a ordonat unei unități guvernamentale să caute în străinătate proprietăți imobiliare care au aparținut Uniunii Sovietice. Mai mult, liderul de la Kremlin este în căutarea chiar şi a proprietăţilr care ar fi aparţinut fostului imperiu ţarist, lichidat după revoluţia bolşevică din 1917. Intenţia lui Putin a fost anunţată de agenţia de presă de stat TASS, fiind citată de businessinsider.com.
Decretele lui Vladimir Putin
Putin a semnat două decrete legate de ordinul său pe 18 ianuarie. Unul dintre decrete a permis alocarea de fonduri pentru căutare, înregistrarea drepturilor de proprietate și "protecția juridică" a proprietății, după cum a relatat TASS.
Celălalt decret prevede fonduri pentru întreținerea și operarea imobilului.
Documentele nu au precizat câți bani alocă guvernul rus în acest scop.
Nu este clar care sunt motivațiile lui Vladimir Putin. Dar ordinul său ar putea provoca neliniște în țările din jurul Rusiei. Mai ales pe fondul discuțiilor despre ambițiile imperiale ale liderului rus.
Fantoma trecutului îl urmăreşte pe liderul rus
Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american, a scris într-un raport din ianuarie că intenția Kremlinului ar putea fi aceea de a promova soft power în statele post-sovietice și în cele vecine. Scopul principal fiind de a destabiliza aceste regiuni pe plan intern.
Putin a numit prăbușirea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului" . El a declarat în 2021 că evenimentul a marcat dispariția "Rusiei istorice".
În iunie 2022,Vladimir Putin s-a comparat cu țarul Petru cel Mare, primul împărat al Rusiei - pentru a justifica invazia Ucrainei.
Vladimir Putin caută proprietăţile unor imperii care demult nu mai există
Imperiul rus s-a prăbușit în 1917, după aproape 200 de ani. Acesta a fost unul dintre cele mai mari imperii din istorie și a acoperit peste 15% din masa terestră a Pământului la apogeul său.
Imperiul rus includea Alaska, pe care Rusia a vândut-o SUA în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari.
Uniunea Sovietică a fost formată în 1922 și s-a prăbușit în 1991. După care republicile sale constitutive - care includeau, printre altele, Ucraina și țările baltice - au devenit state independente.