Vladimir Putin anunță o lovitură năucitoare: Vrea să devină Țarul Noii Rusii!
- Dan Andronic
- 23 decembrie 2019, 06:00
Putin este ambiguu cu privire la schimbarea Constituției în încercarea de a rămâne în funcție. În cadrul conferinţei de presă anuale, președintele Rusiei i-a năucit pe aliați și pe adversari, vorbind despre acest subiect.
"În cursul tradiționalei sale conferințe de presă de sfârşit de an, președintele rus, Vladimir Putin, a practicat cu măiestrie unul dintre cele mai dragi sporturi ale sale: acela de a-i năuci pe aliați și pe adversari în aceeaşi măsură.
El s-a ferit să răspundă direct care îi sunt planurile după 2024, când va trebui să renunțe la funcţie, fără să poată candida direct pentru un nou mandat. În schimb, el a susținut un discurs ambiguu despre posibilitatea modificării Constituției pe această temă - chiar dacă publicul știa ce vrea să spună."
"Un lucru care poate fi schimbat în ceea ce privește mandatele [prezidențiale] este eliminarea clauzei cu privire la faptul că sunt succesive. Umilul dumneavoastră servitor a exercitat două mandate consecutive, apoi părăsește funcția, dar cu dreptul constituțional de a reveni în funcția de președinte, deoarece cele două mandate nu au fost succesive. [Clauza] îi deranjează pe unii dintre analiștii noștri politici și unele personalități publice. Ei bine, acesta poate fi eliminată".
Analiștii politici provocaţi de Putin au fost sideraţi. Pentru majoritatea numelor apropiate ale Kremlinului chestionate de presa rusă, ceea ce a dorit să spună președintele a fost o susţinere a faptului că o realegere poate fi posibilă doar în stil american.
Însă discursul poate fi interpretat, întrucât este un comentariu inexact, ca o susţinere a înlăturării limitării realegerilor ca un tot. Conform Constituției ruse, un președinte care a fost reales poate candida din nou dacă așteaptă mandatul cei şase ani de mandat ai succesorului său.
Putin a făcut acest lucru atunci când mandatul era de patru ani, în 2008, iar el fusese deja reales o dată. Protejatul său, Dmitri Medvedev, a fost ales și, de fapt, a guvernat din fotoliul de prim-ministru. Din punctul de vedere al imaginii, el a respectat Constituția, în ciuda popularității enorme de care dispunea deja.
În 2012, a fost ales, atunci când mandatul fusese deja prelungit prin lege la șase ani. În 2018, a fost reales din nou în mod categoric - deși de atunci s-a confruntat cu mari dificultăți interne, cu o reformă nepopulară a asigurărilor sociale și cu o criză economică care nu cedează.
Într-un interviu acordat postului de stat Rusia 1 după eveniment, Putin a minimalizat comentariul, spunând că este doar o remarcă referitoare la Constituție. El a susținut, de asemenea, mai multă putere pentru Parlament, astăzi un birou notarial al Kremlinului, în fapt.
Viitorul liderului rus, aflat la putere de la preluarea funcției de prim-ministru în 1999, este cel mai mare secret politic din Rusia în momentul de faţă. Deja s-au făcut tot felul de speculaţii: de la o uniune pe care Belarus nu o dorește pentru a deveni președinte al unei noi națiuni, până la o simplă schimbare legală, trecând prin crearea unei noi funcţii, cvasi-imperiale.
Prin menţinerea suspansului, liderul suprem suspendă speculațiile care ar putea face din el o "rață șchiopă", adică un președinte lipsit de putere. Nici un politician nu are astăzi densitatea pentru a-l înfrunta pe Putin, în timp ce opoziția face zgomot în demonstrații, dar nu a produs nici un lider viabil în sistemul partidelor.
Cu economia letargică și dezaprobarea crescândă, totuși, presupunerile despre ceea ce se va întâmpla cresc. În mod semnificativ, anul acesta a fost unul dintre cei mai de succes ai lui Putin în politica sa externă afirmativă, semn că o astfel de virtute nu mai încântă atât de mult electoratul.
În cadrul conferinţei de presă, un ritual care se produce din 2001, cu excepția hiatului etapei sale de prim-ministru al lui Medvedev, Putin a răspuns întrebărilor celor 1.895 jurnaliști locali și străini acreditați. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov alege cine va pune întrebări din sală, dintre cei care ridică mâinile și care ridică afişe care atrag atenția asupra organului de presă pe care îl reprezintă.
Au fost 4 ore şi 19 minute de discuții, cea mai mare parte dedicate temelor interne simple - nimeni nu se așteaptă la întrebări foarte dure în acest gen de eveniment.
Au apărut câteva întrebări mai deranjante, în special despre relația cu liderii străini, dar Putin a fost olimpian. El a afirmat că nu are nici o îngrijorare cu privire la noul prim-ministru britanic, Boris Johnson, care l-a comparat deja cu un elf din seria Harry Potter, și a fost clar atunci când a indicat instalaţia de apărare anti-rachetă americană din Japonia ca element de îngrijorare.
Pe eterna temă a presupusei imixtiuni în alegerea lui Donald Trump în SUA din 2016, el a reiterat că acuzațiile sunt invențiile unui Partid Democrat care nu s-a împăcat cu înfrângerea.
De asemenea, el a reafirmat faptul că Rusia este gata să reînnoiască, anul viitor, principalul acord care limitează numărul de arme nucleare cu americanii.", comentează FOLHA ONLINE.