Vladimir Putin La Budapesta: mult zgomot pentru nimic?

Vladimir Putin La Budapesta: mult zgomot pentru nimic?

Premierul ungar pune din nou pe jar Uniunea Europeană, într-un moment în care, în contextul crizei ucrainene, blocul comunitar are nevoie mai mult ca oricând de o poziție unitară, mai ales că Bruxelles-ul se căznește acum să strângă rândurile pentru a impune noi sancțiuni economice. În ciuda unei decizii luate la nivelul Consiliului European în luna martie anul trecut, când liderii europeni au căzut de acord să renunțe la orice întâlnire la nivel înalt cu Rusia, Budapesta a anunțat că președintele rus Vladimir Putin va vizita Ungaria luna aceasta. Nici că se putea un moment mai prost pentru această deplasare!

Înaintea liderului de la Kremlin, drumul a fost securizat de Angela Merkel, prima vizită la Budapesta a cancelarului german din ultimii șase ani și printre puținele făcute de un lider occidental de când Orban a ajuns la putere în 2010. În condițiile în care Berlinul a criticat ferm și constant experimentele anti-democratice din Ungaria, vizita cancelarului a surprins. Nu și dacă Merkel a avut mesaje clare de dat premierului-rebel înainte de a strânge mâna celui care a aruncat Europa în cea mai gravă criză de securitate din ultimii 25 de ani.

Sigur, cancelarul german a taxat, în mod diplomatic, derapajele de la Budapesta. Dar nu asta i-a fost misiunea în capitala ungară (ar fi făcut-o în momentele de „glorie” ale lui Viktor Orban, nu acum când tonul cu care se răstea la Uniunea Europeană i-a coborât mult), ci obiectivul de a-l aduce pe premierul ungar înapoi în grupul celor vor să arate Rusiei că nu e singură pe fața Pământului. Iar vizita lui Merkel vine tocmai în momentul în care Viktor Orban este mai vlăguit ca oricând pe scena europeană.

Acum mai bine de jumătate de an, premierul ungar acuza Europa că și-a tăiat creanga de sub picioare când a impus sancțiuni economice Rusiei. Mesajul său a fost reluat, la scară mai mică, de alți oficiali de la Budapesta. Până recent, Ungaria a menținut impresia verigii slabe din blocul comunitar în relația cu Rusia iar presa occidentală s-a grăbit să sublinieze că vizita lui Vladimir Putin la Budapesta are tocmai rolul de a bloca noi sancțiuni economice, propunere aflată pe agenda Consiliului European de luna aceasta.

Se pare că determinarea lui Viktor Orban de a merge în răspăr și-a cam pierdut din vigoare în ultima perioadă. Care ar fi motivele? În primul rând, piciorul pus în prag de administrația de la Washington care, ca în multe alte situații, a preluat inițiativa în dosarul crizei ucrainene, în fața unei Europe șovăielnice. Cunoașteți cazul celor șase oficiali unguri de rang înalt cu interdicție de acces în SUA din cauza suspiciunii de corupție. Acesta a fost primul semnal ferm dat de americani că, sub umbrela NATO, jocurile se fac în echipă.

În al doilea rând, scrie presa ungară, calculele economice inițiale făcute de Budapesta în relația cu Rusia (proiectul South Stream, împrumutul de 10 miliarde de dolari pentru complexul nuclear de la Pecs) fie au dispărut de pe agendă cu totul (South Stream), fie sunt sub semnul îndoielii (al doilea exemplu). Sub povara sancțiunilor (pe care Orban inițial le vedea doar dăunătoare Occidentului) și a unui preț la petrol „evaluat” în mod realist, Rusia s-a încovoiat...iar acesta este doar începutul. Drept urmare, mirajul economic rusesc s-a risipit în jumătate de an iar Viktor Oban știe foarte bine acest lucru. Dansul nupțial făcut în jurul liderului absolut de la Moscova s-a încheiat dezamăgitor pentru el...iar sondajele vorbesc de la sine. De altfel, promisiunea unui trai mai bun l-a adus la putere în 2010, după eșecul economic al socialiștilor.

Într-un moment în care se vorbește tot mai ferm de un ajutor militar letal acordat Ucrainei în fața unei Rusii care testează tot mai agresiv răbdarea Occidentului, Ungaria lui Viktor Orban vorbește acum de vizita lui Putin ca fiind doar una de lucru. De cealaltă parte, Vladimir Putin nu mai are nimic de pierdut, drept dovadă că încearcă să împingă frontul din estul Ucrainei tot mai aproape de Crimeea, poziție de pe care speră să negocieze mai lejer cu Occidentul. Pentru liderul de la Kremlin, vizita la Budapesta va fi doar una de documentare...ultima din Estul Europei democratice.