Vladimir Putin, interzis în altă țară. Riscă enorm dacă ajunge aici

Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va putea să meargă în Armenia, unde riscă să fie arestat. Parlamentul de la Erevan a ratificat Statutul de la Roma.

Statutul de la Roma funcţionează şi în Armenia. Parlamentul de la Erevan a ratificat marţi documentul. Astfel, preşedintele rus Vladimir Putin riscă să fie arestat imediat dacă va veni în Armenia.

Moscova ameninţă Erevanul

Moscova a reacţionat ameninţător la decizia Parlamentului de la Erevan.

„Am cerut deja părții armene clarificări cu privire la această chestiune și ne vom determina următorii pași pe baza conținutului răspunsului de la Erevan”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de TASS.

De ce s-a înfuriat Moscova că Erevanul a ratificat Statutul de la Roma

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, în martie un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin.

Statutul de la Roma îl sperie pe Putin/ Sursa foto: Administratia Prezidentială a Rusiei

Curtea a declarat că „există motive rezonabile de a crede că Putin poartă răspundere penală individuală”. Acesta este învinuit de crime de război. O acuzaţie este „faptul că nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele”. Ucraina a salutat decizia declarând că este una istorică. Moscova s-a grăbit să declare că „Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”. 

Unde nu poate să mai meargă Putin

Statutul de la Roma este un tratat internațional care a fost semnat la Roma în anul 1998 și a intrat în vigoare în 2002. Acesta a creat Curtea Penală Internațională, o instanță juridică internațională permanentă cu competență de a judeca cele mai grave infracțiuni internaționale, cum ar fi genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război.

Documentul a fost adoptat cu 120 de voturi pentru, șapte împotrivă și 21 de abțineri . Există o dispută cu privire la identitatea celor șapte state care au votat împotrivă. Este cert că Republica Populară Chineză, Israel și Statele Unite ale Americii au fost trei dintre cele șapte care au votat împotrivă. Acest   lucru  a fost confirmat  public.

Până în prezent, 124 de state au semnat sau au ratificat Statutul. Printre țările care au ratificat Statutul de la Roma se numără majoritatea țărilor din Europa, America de Sud, Australia și Noua Zeelandă, precum și multe țări africane și asiatice.

În Europa, majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene au semnat și ratificat documentul. Acestea includ Franța, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda și Portugalia, Norvegia, Islanda și Elveția, precum și țările din Europa de Est, cum ar fi România, Bulgaria, Ungaria și Polonia.