Vladimir Putin încearcă să vândă gaz rusesc în Europa cu ajutorul Turciei
- Ionel Sclavone
- 20 octombrie 2022, 23:42
Președintele rus Vladimir Putin – ale cărui planuri de a vinde direct gaze naturale în Europa au fost respinse – solicită acum ajutorul Turciei pentru a vinde combustibil pe continent. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa va colabora cu Rusia pentru a crea un „nod de gaze naturale”.
Legătura dintre Rusia și Turcia
Evoluția vine la o săptămână după ce Vladimir Putin s-a oferit să redirecționeze livrările de gaze naturale către Europa prin Turcia – o propunere care i-a surprins pe oficialii turci. "Este prima dată când auzim asta. Prin urmare, este devreme să facem o evaluare", a declarat la acea vreme ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez. „Acestea sunt lucruri care trebuie discutate”.
Putin și Erdogan s-au întâlnit la o zi după ce Putin a sugerat planul, iar liderul turc a declarat că autoritățile energetice din cele două țări vor începe să lucreze la această propunere. „Vom crea un hub cu gaz turcesc provenit din Rusia”, a spus Erdogan, referindu-se la gazul provenit din Rusia drept „gaz turcesc”.
Turcia are de mult timp ambițiile de a deveni un centru energetic. Susținerea oferită de către Erdogan pentru un hub de gaze naturale în Turcia evidențiază adâncirea legăturilor dintre Moscova și Ankara, o evoluție care îngrijorează Occidentul. Turcia – membră NATO și țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană – a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a sancționat Rusia și nu și-a închis spațiul aerian pentru această țară. Rusia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Turciei.
Acordul dintre Erdogan și Putin vine la trei săptămâni după ce s-au descoperit scurgeri pe conductele cheie Nord Stream care transportă gaze naturale din Rusia în Germania. Ambele conducte, care trec pe sub Marea Baltică, au fost avariate, Danemarca și Suedia spunând ONU că scurgerile au fost cauzate de TNT.
Deteriorarea conductei
Rusia încetinise exporturile de gaze naturale către Europa înainte ca conducta să fie deteriorată, dar furnizarea de gaz prin cele două conducte a încetat după aceste scurgeri. Nord Steam 1 a furnizat aproximativ 35% din importurile de gaze ale Uniunii Europene. Chiar și așa, Putin este dornic să continue să vândă gaze naturale în Europa.
Săptămâna trecută, el a spus că Rusia ar putea continua să furnizeze combustibil prin rute alternative, inclusiv sub Marea Neagră, care se învecinează cu Turcia. „Am putea muta volumele pierdute de la Nord Stream de-a lungul fundului Mării Baltice în regiunea Mării Negre”, a declarat Putin la o conferință de energie la Moscova pe 12 octombrie.
Acest lucru ar crea o nouă rută pentru transportul gazelor naturale către Europa prin Turcia, „creând astfel cel mai mare hub de gaze pentru Europa din Turcia”, a spus Putin. El s-a oferit să trimită gaze naturale în Germania printr-o secțiune a conductei Nord Stream 2 care nu este deteriorată – dacă UE dorește acest lucru. „Suntem pregătiți să furnizăm volume suplimentare în perioada toamnă-iarnă”, a spus Putin, potrivit Business Insider.