Vladimir Putin a luat în vizor guvernul de la Viena. Austria este în pericol

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin a luat în vizor Austria. La mai bine de șase ani de la raidul poliției austriece asupra sediului serviciului de informații interne BVT, au apărut noi dovezi că ar fi fost vorba despre operațiune de discreditare a agențiilor de spionaj ale Austriei cu scopul de a reface din temelii întreg sistemul cu o nouă conducere aflată sub influența Kremlinului.

De la ce a pornit totul

După ora 8 dimineața, în ziua de 28 februarie 2018, comandantul poliției austriece, Wolfgang Preiszler, a apăsat butonul interfonului de la sediul serviciului de informații interne al țării și a arătat buletinul în fața camerei de securitate.

La scurt timp, zeci de colegi de-ai săi, înarmați cu pistoale Glock și un berbec pentru spargerea ușilor, s-au împrăștiat prin toată clădirea în veste antiglonț și cagule, furând documente secrete de pe birouri și informații confidențiale stocate pe serverele agenției. De atunci, imaginea Austriei s-a stricat.

Spionaj Rusia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Recent, oficialii din serviciile de informații au spus că au dovezi că raidul ar fi făcut parte dintr-o operațiune de discreditare a agențiilor de spionaj ale Austriei cu scopul de a reconstrui întreg sistemul cu o nouă conducere aflată sub influența Kremlinului. Implicat ar fi chiar partidul ce făcea parte din coaliția aflată la guvernare la acea vreme, Partidul Libertății (FPÖ).

Persoanele suspecte erau agenți ai Rusiei

Procurorii austrieci au aflat că persoanele suspectate că au pus la cale acțiunea erau de fapt agenți ai Rusiei aflați sub comanda lui Jan Marsalek, un fost director al firmei Wirecard, despre care autoritățile spun că lucrează pentru GRU, serviciul de informații militare externe al Rusiei. Firma este acum falimentară, iar Marsalek ar fi reușit să fugă în Rusia.

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

O altă problemă este că omul responsabil pentru raidul BVT, ministrul de interne de la acea vreme, Herbert Kickl, se află acum la conducerea FPÖ, ceea ce înseamnă că este principalul candidat pentru poziția de cancelar al Austriei după alegerile din acest an. Analiștii politici consieră că o cancelarie condusă de Kickl ar fi exact ceea ce și-ar dori Vladimir Putin.

Vladimir Putin a luat în vizor guvernul Austriei

„Putin ar fi mulțumit de ambiguitatea legată de poziția Austriei cu privire la Ucraina și UE pe care Kickl ar aduce-o”, a spus Christian Rainer, jurnalist și analist cu experiență din Austria. „Pericolul pentru Austria este că ar fi complet izolată.”

Dacă Rusia chiar a încercat să preia controlul asupra agenției de spionaj a Austriei, așa cum susțin oficialii din serviciile de informații occidentale, este clar că oamenii lui Putin sunt foarte atenți la tot ce se întâmplă în această țară. În timpul operațiunii Kremlinului, Kickl și FPÖ au demonstrat, în cel mai rău caz, că sunt complici dornici să participe la eforturile Rusiei de a se infiltra cât mai adânc în Europa și, în cel mai bun caz, că sunt niște „idioți utili”, au spus analiștii pentru Politico.