Scandal de spionaj în Austria. Rusia a încercat să pună stăpânire pe serviciile de informații

Scandal de spionaj în Austria. Rusia a încercat să pună stăpânire pe serviciile de informații Russiagate. Anchetă de proporții la Parlamentul European. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În urmă cu mai bine de șase ani, poliția austriacă a organizat un raid asupra sediului serviciului de informații interne BVT. Se pare că operațiunea nu ar fi fost decât o încercare venită din Rusia de discreditare a agențiilor de spionaj ale Austriei.

Rusia a încercat să acapareze serviciile de spionaj din Austria

În dimineața zilei de 28 februarie 2018, Wolfgang Preiszler, comandantul poliției austriece, a organizat o descindere la sediul serviciului de informații interne al țării.

Alături de zeci de polițiști, misiunea a fost de a confisca documente secrete de pe birouri și informații confidențiale stocate pe serverele agenției.

Acțiunea a declanșat un scandal imens care a distrus reputația Austriei în lumea serviciilor de informații și a dus la închiderea agenției.

Ne puteți urmări și pe Google News

spionaj, rusia

După șase ani au apărut noi informații despre adevărata amploare a operațiunii

Oficialii din serviciile de informații au confirmat pentru Politico că au apărut noi dovezi despre acțiune. Se pare că raidul ar fi făcut parte dintr-o operațiune de discreditare a agențiilor de spionaj ale Austriei. Scopul ascuns era de a reconstrui întreg sistemul cu o nouă conducere aflată sub influența Kremlinului.

Crucial pentru întreaga operațiune era partidul ce făcea parte din coaliția aflată la guvernare la acea vreme, Partidul Libertății (FPÖ). În prezent, formațiunea prorusă de extremă dreapta este cel mai popular partid din țară.

În aprilie, procurorii austrieci au confirmat că persoanele suspectate că au pus la cale acțiunea erau de fapt agenți ai Rusiei. Aceștia acționau sub comanda lui Jan Marsalek, un fost director al firmei Wirecard. Autoritățile austriece spun că acesta lucrează pentru GRU, serviciul de informații militare externe al Rusiei.

Firma este acum falimentară, iar Marsalek este dat în urmărire

Rusia era foarte aproape să își atingă obiectivul, după cum a rezultat în urma scandalului Ibiza. În 2019, liderul de atunci al FPÖ a fost surprins pe cameră încercând să negocieze cu o femeie. Ea ar fi fost nepoata unui oligarh rus, care avea legături cu serviciile de informații rusești.

În schimb, afacerea Ibiza a dus la prăbușirea guvernului și a împins FPÖ în opoziție.

Cu toate acestea, omul responsabil pentru raidul BVT, ministrul de interne, Herbert Kickl, se află acum la conducerea FPÖ.

Acest lucru înseamnă că este principalul candidat pentru poziția de cancelar al Austriei după alegerile din acest an.

Rusia, spionaj

O cancelarie condusă de Kickl ar fi exact ceea ce și-ar dori Rusia

Chiar dacă analiștii nu cred că este posibil ca Austria să devină vasal al Rusiei, există și semne de îngrijorare. Cu Kickl la putere, Kremlinul ar putea să câștige mai multă influență asupra țării, la fel cum a reușit în cazul Ungariei și al Serbiei:

Putin ar fi mulțumit de ambiguitatea legată de poziția Austriei cu privire la Ucraina. Kickl ar putea aduce această ambiguitate”, a spus Christian Rainer, jurnalist și analist cu experiență din Austria.

În timpul operațiunii Kremlinului, Kickl și FPÖ au demonstrat, în cel mai rău caz, că sunt complici dornici să participe la eforturile Rusiei de a se infiltra cât mai adânc în Europa.