După invadarea Ucrainei care ar fi vrut să adere la NATO, Rusia a amenințat acum Finlanda, din același motiv. Țara nordică este stat neutru, dar s-a alăturat vineri discuţiilor tuturor şefilor de stat ai statelor membre ale NATO.
Ministerul de Externe al Rusiei pune presiune pe Finlanda și avertizează țara nordică că orice încercare de aderare la NATO va avea repercusiuni politice şi militare, relatează CNBC.
„Considerăm că angajamentul guvernului finlandez pentru o politică nealiniată militar este un factor important pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în nordul Europei. Intrarea Finlandei în NATO ar avea repercusiuni politice şi militare serioase”, a scris Ministerul rus de Externe, pe pagina sa de Twitter.
Rusia nu vrea extinderea NATO
După ce Rusia a invadat Ucraina, fără a fi provocată în vreun fel, s-a creat o stare de tensiune și mai mare printre statele care ar fi urmat să adere la NATO în viitorul apropiat. Mai ales că, înainte de ataca Ucraina, Putin a cerut insistent garanții că această țară nu va fi primită în alianță. Solicitările sale au fost respinse, iar Rusia a răspuns cu un atac armat. Multe ţări din Europa au ajuns să-şi regândească deciziile.
Înainte să vină această nouă amenințare, premierul finlandez Sanna Marin declarase că invazia rusă în Ucraina va schimba dezbaterea de lungă durată din Finlanda cu privire la apartenenţa la NATO. „Finlanda nu se confruntă în prezent cu o ameninţare militară imediată, dar acum este clar că dezbaterea privind aderarea la NATO în Finlanda se va schimba”, a spus Marin, potrivit YLE News.
Vineri, Finlanda şi Suedia s-au alăturat însă discuţiilor tuturor şefilor de stat ai statelor membre ale NATO.
Relație complicată cu Rusia
Finlanda și Rusia au o istorie complicată. După cel de-al doilea război mondial, Moscova i-a permis Finlandei să rămână democratică și să-și dezvolte instituțiile independente, cu condiția să adopte un statut de neutralitate în cazul unor conflicte militare. Tratatele de pace din 1947 au stabilit atât neutralitatea Finlandei, cât și frontiera ei de aproximativ 1.300 de kilometri cu Rusia.
Finlanda nu putea fi însă membru NATO, UE sau al oricărui club considerat occidental de Moscova. Țara nordică a respectat cu grijă această constrângere, chiar dacă uneori a reușit să o ocolească. Cert este că de-a lungul timpul și-a câștigat democrația.
Amenințarea Rusiei a fost însă de multe ori prezentă. Rene Nyberg, fost ambasador finlandez în Rusia, a declarat într-un interviu că guvernele Finlandei pășeau ca pe coji de ouă în relația cu Moscova.