La Summitul de la Samarkand, Uzbekistan, Vladimir Putin a fost criticat de către premierul indian Narendra Modi pentru decizia de a invada Ucraina. De asemenea, și China a transmis că are îngrijorări cu privire la războiul ce durează de mai bine de șase luni.
Premierul indian Narendra Modi a criticat decizia lui Putin de a invada Ucraina, precizând că în aceste vremuri nu mai trebuie să aibă loc războaie militare. Oficialul indian a mai precizat că este nevoie ca acest război să se încheie în cel mai scurt timp, iar Putin să aleagă „calea păcii.”
Știu că epoca de astăzi nu este a războiului și am vorbit cu dumneavoastră de multe ori la telefon pe tema că democrația și diplomația și dialogul sunt toate aceste lucruri care ating lumea”, i-a spus Modi lui Putin în timpul întâlnirii dintre cei doi.
Cu doar o zi înainte de întâlnirea dintre premierul Indiei și Putin, China a transmis că are îngrijorări cu privire la invazia rusească în Ucraina. Liderul de la Kremlin i-a răspuns premierului indian, precizând că știe poziția sa față de conflictul din Ucraina și vrea ca războiul să se încheie „cât mai curând posibil.”
Putin nu vrea să renunțe la „operațiunea militară specială”
În ciuda criticilor aduse atât de India, cât și de China, cele două țări s-au ferit să condamne ferm acest război, luând în calcul relațiile puternice pe care le au cu Rusia încă din timpul Războiului Rece. Mai exact, pentru India este cel mai mare furnizor de arme.
Totodată, raporturile diplomatice ale Rusiei cunosc o pantă descendentă, în contextul în care Moscova și-a dorit să transmită, împreună cu oficialii chinezi, un semnal de „forță” Statele Unite, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.
După declarațiile Chinei față de conflictul ruso-ucrainean, Putin a precizat că apreciază „foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina.”
De asemenea, președintele Chinei a dat asigurări că nu va furniza Federației Ruse arme pentru a lupta în Ucraina. „China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere, a juca un rol de prim-plan şi a injecta stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos”, a susținut Xi Jinping, președintele Chinei, scrie CNN.