Opoziția îi pregătește o surpriză lui Vladimir Putin, la alegerile pentru un nou mandat la președinția Rusiei. Chiar dacă dictatorul de la Kremlin este imposibil de învins în alegeri, dat fiind că are control total, opozanții săi caută să schimbe agenda politică în țară.
Vladimir Putin are toate șansele să iasă președinte pentru un nou mandat în Rusia. Membrii organizației lui Alexei Navalnîi, principalul său opozant, spun că dictatorul controlează totul. Drept urmare sunt șanse minime să fie învins. Însă, campania electorală va oferi posibilitatea oamenilor să schimbe agenda politică.
Vladimir Putin va avea parte de o surpriză
Putin nu poate fi învins în alegerile prezidențiale, susțin consilierii lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, aflat în închisoare, conform Reuters. El are toate pârghiile statului la dispoziție și poate hotărâ inclusiv cine îi va fi contracandidat.
Pe de altă parte, opoziția crede că în campania electorală va putea să prezinte vulnerabilitățile dictatorului de la Kremlin. Ei cred că vor putea aduce în dezbatere problemele care contează pentru ruși, războiul din Ucraina și starea economiei.
Vladimir Putin și-a anunțat vineri candidatura pentru un nou mandat de șase ani și nu are nici un rival care să-l contracareze. Navalnîi este închis și trebuie să execute peste 30 de ani într-o colonie penitenciară. O soartă similară împărtășesc și ceilalți critici ai săi, fie în pușcării, fie în exil. În condițiile în care Kremlinul controlează presa de stat și stabilește cine poate candida, practic nu vor fi alegeri.
Opoziția crede că poate mișca lucrurile
Opozanții cred că viitoarea campanie electorală este o ocazie rară ca să-i atragă pe ruși într-o dezbatere politică reală. Chiar dacă votul lor nu va conta, pot fi convinși că Vladimir Putin este responsabil pentru problemele Rusiei.
„Bineînțeles că este imposibil să îl învingi pe Putin în «alegeri». Scopul campaniei noastre este de a schimba agenda politică din Rusia”, a declarat pentru Reuters Leonid Volkov, consilier al lui Navalnîi.
Acesta crede că în campania electorală oamenii se concentrează pe subiectele politice și așteaptă promisiuni. Iar lui Vladimir Putin îi va fi greu să ocolească subiectele delicate.
Vladimir Putin nu are răspunsuri pentru ruși
Leonid Volkov crede că dictatorului rus îi va fi greu să ofere soluții, la problemele rușilor, dacă aceștia le vor ridica. Din această perspectivă, el își va arăta vulnerabilitățile în fața alegătorilor.
„Putin este vulnerabil pentru că nu are astăzi răspunsuri la întrebările care îi îngrijorează cu adevărat pe oameni. Acestea sunt întrebările legate de o strategie de ieșire din război - când și cum ar trebui să se încheie și când se vor întoarce soldații acasă - și întrebările legate de sărăcie, lipsuri, corupție, credite bancare și toate celelalte”, a adăugat el.
Doar trei persoane și-au declarat intenția de a candida împotriva lui Vladimir Putin. Două dintre ele sunt figuri șterse, Boris Nadejdin și Ekaterina Duntsova, care au șanse mici să strângă cele 300.000 de semnături necesare. Cel de-al treilea, naționalistul Igor Girkin, se află în închisoare în așteptarea procesului. El este acuzat de incitare la activități extremiste.
Alți posibili candidați, care încă nu și-au anunțat intențiile sunt sunt liderul comunist Gennady Zyuganov și liberalul Grigory Yavlinsky. Ambii sunt considerați perdanți de profesie, în alegerile prezidențiale, împotriva lui Vladimir Putin.
Opoziția propune un vot împotrivă
Chiar dacă lista de candidați este neclară, colaboratorii lui Navalnîi și-au lansat campania. Aceștia îi îndeamnă pe alegătorii ruși să voteze împotriva lui Vladimir Putin. „Nu Putin” va fi sloganul campaniei pregătită de opozanți.
„Nu avem propriul nostru candidat. Am avut un candidat, Navalnîi, iar ei au refuzat să-l înregistreze, au încercat să-l ucidă și l-au băgat în închisoare. Acum avem, ca să spunem așa, un candidat colectiv «nu Putin»”, a declarat Lyubov Sobol, o apropiată a lui Navalnîi.
La fel ca Volkov, ea se află pe o listă oficială de „teroriști și extremiști”, astfel că s-a stabilit în afara granițelor Rusiei.
Opoziția caută voluntari din rândul sutelor de mii de exilați ruși și le cere să-i sune pe cei rămași în țară ca să se alăture campaniei. Chiar dacă mulți reuză acest lucru, vor fi cu siguranță și dintre cei care vor accepta, crede Sobol.
Site împotriva lui Vladimir Putin
Opozanții dețin și un site NePutin(NotPutin).org. Prin intermediul acestuia, dar și a voluntarilor, vor fi răspândite mesaje și videoclipuri de campanie online. Cei mai curajoși vor fi cooptați să lipească afișe și să deseneze graffiti pe străzi. Un fel de luptă de partizani.
„Sarcina lui Vladimir Putin este de a se asigura că aceste alegeri se desfășoară cât mai ușor și mai calm posibil, fără a pune presiune pe nervi. Sarcina noastră este contrariul”, a spus Sobol.
Joia trecută, la câteva ore după ce parlamentul a anunțat că alegerile vor fi pe 17 martie, tabăra Navalnîi a reușit prima lovitură. Opoziția a postat pe rețelele de socializare fotografii ale unor panouri uriașe albastre amplasate în marile orașe. Acestea conțineau un mesaj de Anul Nou cu aspect inocent adresată rușilor.
Dedesubt era un cod QR care ducea la site-ul NotPutin. Această ispravă a arătat ingeniozitatea echipei de experți în tehnologie a lui Navalnîi. Impactul a fost de scurtă durată deoarece oamenii lui Vladimir Putin au demontat panourile și au blocat accesul la site.
Oamenii lui Navalnîi vor să coalizeze toți disidenții
Opoziția s-a străduit să prezinte un front unit între tabăra Navalnîi și alți opozanți proeminenți precum fostul magnat Mihail Hodorkovski și fostul campion mondial de șah Garry Kasparov. Din afara Rusiei, ei se confruntă cu uriașa sarcină de a-i mobiliza pe rușii care militează împotirva lui Vladimir Putin.
Este o misiune foarte dificilă în condițiile în care aproape 20.000 de persoane au ajuns la închisoare deoarece s-a opus războiului din Ucraina.
Sobol a declarat că sondajele de opinie ale opoziției arată că mulți oameni sunt nemulțumiți de Vladimir Putin. Aceștia se tem să vorbească din cauza represiunilor.