Război în Ucraina, ziua 655. Rusia organizează prezidențialele din 2024 și în teritoriile ocupate

Război în Ucraina, ziua 655. Rusia organizează prezidențialele din 2024 și în teritoriile ocupate Putin se află la conducerea Rusiei din 2000; Sursa foto: Arhiva EvZ

Kievul denunță planurile electorale rusești în teritoriile ucrainene ocupate ca fiind o „încălcare gravă a dreptului internațional”.

Ucraina anulează alegerile din 2024 și pe toată durata războiului, Rusia vrea „alegeri” și în teritoriile ocupate.

Între timp, Federația Rusă anunță organizarea de alegeri prezidențiale și pe teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusească, unde locuitorii ar putea fi obligați să-l voteze pe Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia revendică Crimeea și părți din Donbas

Kievul a condamnat planurile Rusiei de a include Crimeea ocupată și părți din regiunile Donbas, Luhansk, Zaporijia și Herson în alegerile rusești care vor avea loc între 15 și 17 martie 2024.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că aceste planuri sunt o „încălcare gravă a dreptului internațional” și o „provocare deliberată” la adresa comunității internaționale. De asemenea, a cerut Rusiei să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și să înceteze orice acțiuni ilegale în teritoriile ocupate.

Moscova a anunțat că va organiza alegeri pentru Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, în Crimeea și în așa-numitele „republici populare” din Donbas, care sunt controlate de separatiștii sprijiniți de Rusia. Aceste teritorii au fost anexate sau invadate de Rusia după revoluția ucraineană din 2014, care a dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici. Rusia nu recunoaște autoritatea guvernului ucrainean asupra acestor regiuni și le consideră parte a Rusiei.

Ucrainenii din Donbas și Crimeea, obligați să-l voteze pe Vladimir Putin. Sursa Foto -Arhiva Evz 

Rachetă rusă doborâtă peste regiunea Dnipropetrovsk, două drone deteriorează clădiri

O rachetă rusă a fost doborâtă de forțele aeriene ucrainene peste regiunea Dnipropetrovsk, în timp ce două drone au provocat daune unor clădiri din orașele Nikopol și Berdiansk.

O alarmă aeriană a sunat cu puțin timp înainte de ora 18:00 în regiunile Mykolaiv, Kherson, Dnipropetrovsk și Zaporijia, după ce forțele aeriene au avertizat despre activitatea aviației peste Marea Azov.

Nu au fost raportate victime sau decese.

 

Rusia poate participa la Jocurile Olimpice de la Paris, dar nu poate concura la probele de atletism

Ministerul de Externe al Ucrainei a condamnat decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a permite sportivilor ruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, în ciuda sancțiunilor impuse de Agenția Mondială Antidoping (AMA) pentru încălcarea regulilor antidoping.

„CIO intenționează să ofere arena sportivă internațională sportivilor care nu numai că simpatizează cu crimele împotriva femeilor și copiilor ucraineni, dar sunt și probabil direct implicați în aceste crime teribile”, a scris Ministerul de Externe al Ucrainei pe 9 decembrie.

În decembrie 2019, AMA a interzis Rusiei să participe la orice eveniment sportiv major timp de patru ani, după ce a descoperit că Rusia a manipulat datele de laborator pentru a ascunde cazurile de dopaj ale sportivilor săi. Cu toate acestea, CIO a decis să permită sportivilor ruși să concureze sub un steag neutru, cu condiția să demonstreze că nu sunt implicați în scandalul de dopaj. Ucraina a considerat această decizie ca fiind o insultă la adresa victimelor agresiunii rusești, notează Kyiv Independent. Pe de altă parte, Federația Internațională de Atletism interzic Rusiei și Belarusului să concureze la probe de atletism.