Vladimir Putin a plecat în inspecție. Președintele rus, filmat la volanul unui Mercedes pe podul din Crimeea

Vladimir Putin a plecat în inspecție. Președintele rus, filmat la volanul unui Mercedes pe podul din Crimeea

Un tronson al Podului Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea, a fost distrus în dimineață de 8 octombrie. Acesta era proiectul de suflet al lui Vladimir Putin și a fost inaugurat în anul 2018. Podul Crimeii este cel mai lung din Europa, iar pentru crearea lui costurile au fost uriașe. Acest proiect a fost încă de la început unul strategic, capabil să contribuie la planurile de agresiune ale liderului de la Kremlin.

Președintele rus Vladimir Putin a inspectat personal, la volanul unei mașini, podul din Crimeea, avariat în urma unui atentat care ar fi fost comis de Ucraina la 8 octombrie. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat rusă, Putin a fost însoțit de înalți oficiali într-o mașină în timpul unui tur al secțiunii reconstruite a podului care leagă teritoriul rus de peninsula ucraineană anexată Crimeea.

Putin, care nu a mai vizitat peninsula de la începutul invaziei militare rusești din februarie, se afla la volanul unui automobil Mercedes. „Mergem pe partea bună. Partea stângă a podului, din câte știu, este încă în construcție”, i-a spus Putin vicepremierului rus Marat Jusnullin. Liderul rus, care a inaugurat podul la volanul unui camion în mai 2018, a stat de vorbă și cu muncitorii implicați în reconstrucția podului.

Podul din Crimeea, cel mai important proiect de inginerie construit în Rusia

Podul din Crimeea, cu o lungime de 19 kilometri, este considerat cel mai important proiect de inginerie construit în Rusia de la venirea lui Putin la putere în 2000. A doua zi după explozie, care a provocat daune parțiale podului, cel mai lung din Europa, Putin a acuzat serviciile secrete ucrainene de comiterea unui „act terorist" în care ar fi fost implicate țări străine.

Două zile mai târziu, Rusia a lansat primul atac masiv cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Deși Putin a declarat la scurt timp după aceea că nu consideră necesare alte atacuri masive, avioanele și artileria rusească au continuat să lovească în obiective civile din Ucraina, în special obiective energetice. Lunea aceasta a fost al optulea atac masiv asupra sistemului energetic ucrainean de la 10 octombrie.