Președintele rus Vladimir Putin i-ar fi spus premierului indian Narendra Modi că Rusia este dispusă să pună capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil, a relatat vineri televiziunea indiană, citând un translator. Ambii reprezentanți se află astăzi într-o întâlnire bilaterală în marja summitului OCS.
Potrivit raportului, Putin ar fi declarat că este dispus să facă acest lucru, dar conducerea ucraineană a afirmat că refuză să se angajeze în negocieri. În plus, Modi a reafirmat „că era actuală nu este o eră a războiului”.
În timpul discuțiilor cu Putin, Modi a profitat de asemenea de ocazie pentru a face apel la găsirea unei soluții la problemele legate de alimente, combustibil și securitate. În cele din urmă, Putin l-a invitat pe Modi să viziteze Moscova, potrivit Baha.com.
Putin: Economia globală trece prin schimbări ireversibile
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că economia și politica globală sunt marcate de transformări „fundamentale" și „ireversibile". Referindu-se la măsurile Uniunii Europene împotriva Moscovei, el a îndemnat țările să înceteze să mai folosească „egoismul economic” și „sancțiunile ilegale” în politica internațională, susținând că politica Rusiei este „lipsită de orice egoism".
De asemenea, Putin a solicitat Organizației Națiunilor Unite să ceară Uniunii Europene să ridice sancțiunile impuse îngrășămintelor rusești. El a confirmat că Rusia ar fi pregătită să furnizeze gratuit 300.000 de tone de îngrășăminte țărilor care au nevoie.
OCS publică declarații comune privind energia și alimentele
Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) a emis vineri mai multe documente comune în cadrul summitului său de la Samarkand, Uzbekistan, printre care unul privind situația de pe piața globală a energiei, în care îndeamnă comunitatea internațională să acorde prioritate securității în domeniu și accesului populației la aceste servicii.
„Facem apel la țările lumii să creeze împreună o piață internațională deschisă a energiei, transparentă și eficientă, să reducă barierele comerciale, să evite volatilitatea excesivă a prețurilor mondiale la produsele energetice de bază, să mențină o piață energetică internațională sănătoasă, stabilă și durabilă”, se arată în declarație.
Într-un alt document, OCS s-a angajat să coopereze în combaterea potențialei crize alimentare și a cerut restului lumii să relaxeze măsurile pentru importul și exportul de îngrășăminte pentru a evita penuria și creșterile semnificative ale prețurilor.