Ministrul agriculturii, Mikola Solski a declarat că multe dintre zonele fertile nu pot fi cultivate din cauza invaziei armatei ruse, nu mai există nici forță de muncă, iar porturile sunt blocate. Ucraina se confruntă și cu o mare criză de carburanți.
Ucraina a avut anul trecut o recoltă de 106 milioane de tone de cereale, un record absolut. Anul acesta însă, din cauza războiului, producția va cu 25% până la 50% mai mică. Și asta într-un scenariu optimist, a declarat ministrul agriculturii din Ucraina, Mikola Solski, într-un interviu pentru AFP. Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale să devină al treilea exportator de grâu până să fie invadată de către Rusia.
Zone ocupate, criză de carburant
Culturile de cereale sunt grav afectate din cauza invaziei Rusiei. Multe regiuni din sud (Herson, Zaporojie, Odesa), o zonă fertilă a Ucrainei nu pot fi accesibile din cauza prezenței armatei ruse. Mulți dintre lucrătorii agricoli s-au înrolat în armată pentru a lupta împotriva rușilor. Ministrul spune că se caută soluții.
„Ucrainenii vor semăna peste tot unde este posibil, dar numai între 50 şi 75% din teritorii vor putea fi exploatate. O altă problemă este că numeroşi agricultori s-au alăturat armatei sau apărării teritoriale creând o penurie de mână de lucru, a Încercăm să intituim un sistem de scutiri provizorii care să le permită muncitorilor să nu fie mobilizaţi“, a declarat Mikola Solski, potrivit sursei citate.
Cea mai mare problemă rămâne lipsa de carburant. Mare parte din livrări veneau din Rusia și Belarus. Carburantul care sosea din alte țări era adus în porturi, iar acum accesul este blocat de armata rusă. Mai mult, Rusia a lovit mai multe depozite mari de combustibil din vestul Ucrainei.
„Duşmanul îşi dirijează în mod cinic loviturile asupra depozitelor de carburant, ştiind că pregătim campania de semănat, pentru a o obstrucţiona”, a mai spus ministrul agriculturii.
Grâul, tot mai scump
Între timp, grâul devine produs de lux. Contractele futures pe grâu de la bursa din Chicago au crescut cu aproximativ 60% până acum în acest an, fiind vizibil riscul unei creșteri fulminante a prețurilor la alimente de bază, precum pâinea.
Pierderea a doi mari exportatori – Ucraina și Rusia – care reprezintă 30% din exporturile mondiale de cereale a fost exacerbată de vestea că starea culturilor de grâu din prima țară producătoare la nivel global, China, ar putea fi „cea mai proastă din istorie”, potrivit ministrului agriculturii al țării. Prețul grâului a ajuns la 12,60 dolari per bushel.