Vladimir Putin a decis: toți ucrainenii pot să obțină cetățenie rusă

Vladimir Putin a decis: toți ucrainenii pot să obțină cetățenie rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni, 11 iulie, un decret prin care facilitează demersurile de obţinere a cetăţeniei ruse pentru toți ucrainenii. Documentul a fost publicat pe site-ul guvernului rus.

Până acum, doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia  puteau obține cu ușurință cetățenie rusă, potrivit Monitorulcj. Începând de luni, 11 iulie, toți ucrainenii o să beneficieze de procedura simplificată, după cum se arată site-ul guvernului:

„Cetățenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a solicita cetățenia Federației Ruse conform procedurii simplificate”, este arătat în decretul prezidențial semnat de liderul de la Kremlin. Documentul a fost publicat pe site-ul web al guvernului rus.

Cum era obținută cetățenia rusă până acum

Până în acest moment, o procedură simplificată pentru obținerea cetățeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate "Republica Populară Doneţk" și "Republica Populară Luhansk". Acestea sunt situate în estul Ucrainei, iar liderul Federației Ruse le-a recunoscut independența ca entități separate de guvernul de la Kiev.

Oficialii ucraineni nu au reacţionat încă la decretul președintelui Putin.

Situația refugiaților din Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina, armata rusă a distrus aproximativ 38.00 de clădiri rezidențiale. Astfel, 220.000 de persoane au rămas fără adăpost. Mai mult decât atât, 1.900 de unități de învățământ au fost avariate, dintre care 180 sunt complet distruse.

Agenția ONU pentru refugiați a estimat că aproximativ 6,8 milioane de persoane au fost nevoite să plece din țară de la începutul conflictului. De când luptele în jurul Kievului și în zonele de sud și est s-au diminuat, aproximativ 2,2 milioane s-au întors în țară. În tot acest timp, țările vecine Ucrainei s-au făcut responsabile de soarta celor care au fugit din calea războiului.

UE a luat măsuri concrete pentru a-i ajuta pe refugiați, inclusiv:

  • un mecanism de protecție temporară pentru persoanele care fug din calea războiului
  • 243 de milioane EUR sub formă de ajutor umanitar
  • sprijin în materie de protecție civilă pentru Ucraina, Polonia, Slovacia, Cehia și Republica Moldova
  • sprijin financiar și tehnic pentru statele membre care găzduiesc refugiați
  • sprijin pentru gestionarea frontierelor pentru țările UE și pentru Republica Moldova