Vlădescu: cărăușii, responsabilii contrabandei cu țigări

Vlădescu: cărăușii, responsabilii contrabandei cu țigări

Majoritatea țigărilor ilegale care se vând în piețele din România intră prin vămile de la granițele cu Moldova și Ucraina nu cu tirurile, ci cu cărăuși, consideră ministrul Sebastian Vlădescu.

Potrivit lui, la nivelul frontierelor sunt implicați zeci de mii de oameni. „M-aș bucura să fie camioane, pentru că pe acestea, mai devreme sau mai târziu, le prinzi”, a declarat șeful finanțelor.

Ce se întâmplă de fapt? Fiecare persoană trece granița cu câte una-două baxuri de țigări, face câte cinci ture pe zi și trece astfel câte 10-15 baxuri, care se adună în punctele de colectare din diferite sate, explică Vlădescu procedura prin care intră cantitățile mari de țigări în România.

Ministrul spune că, în prezent, nivelul contrabandei de la noi este generat de faptul că România este o țară foarte săracă.

„Neamțul preferă să cumpere sticle de whisky din magazin, cu 5-6 euro, în timp ce românul se bucură că dă 2 euro pentru o sticlă de whisky din talcioc”, susține Vlădescu.

Vlădescu împreună cu ministrul internelor, Vasile Blaga, trebuie să prezinte în ședința de miercuri a guvernului planul de combatere al evaziunii fiscale. Premierul Emil Boc le-a cerut, sâmbătă, miniștrilor să prezinte proiectul în ședința săptămânală pentru o primă lectură.

Totodată, șeful Executivului le-a comunicat membriilor cabinetului să-i demită fără somație pe cei care nu pun în aplicare măsurile de combatere a evaziunii fiscale.

Usturoiul din China, un produs răspândit la contrabandă

Ministrul Finanțelor a adăugat că o altă formă de contrabandă este cea cu usturoi din China. Potrivit lui Vlădescu, usturoiul chinezesc ajunge în România prin Republica Moldova.

„Ca să evite achitarea taxelor, pentru că la noi este un tarif minim de container, usturoiul ajunge în Moldova. De aici cărăuși aduc zilnic până la de cinci ori câte una –trei lădițe. Când se strâng mai multe acestea sunt transportate la fabricanții de mezeluri care le folosesc la fabricarea produselor”, a spus ministrul.

El a admis ca din punctul de vedere al contribuabilului, produsul finit este mai ieftin, dar din punct de vedere al evaziunii, usturoiul poate deveni o problema.

Ne puteți urmări și pe Google News