Vizita premierului român în Franța, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Vizita premierului român în Franța, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Prim-ministrul român Sorin Grindeanu vine la Paris într-un moment extrem de fierbinte pentru omologul său francez, cu doar patru zile înainte de primul tur al legislativelor

Edouard Philippe, fost primar al oraşului Havre din partea Republicanilor şi apropiat al lui Alain Juppé a fost racolat de Emmanuel Macron după spectaculoasa sa victorie în alegerile prezidențiale și desemnat prim-ministru, spre surpriza tuturor şi, în primul rând, a propriei sale familii politice.

Libertatea premierului

Sever şi destul de rigid în public, romantic şi tandru în privat, acest tată a trei copii are o familie destul de originală: soţia lui, Edith Chabre, (de care se declara extrem de ataşat, ca să folosesc un cuvânt neutru) este directoarea executivă a prestigioasei Science Po (şcoală de studii politice) şi nu şi-a urmat soţul la Havre, când acesta a fost ales primar, preferând să rămână la Paris.

Preşedintele Macron a anunţat, încă de la început, că va rupe tradiția instaurată de ultimii președinți, aceea de a se amesteca excesiv în treburile executivului.

Şi totuşi, Edouard Philippe nu are o prea mare libertate de mişcare, căci trebuie să pună în aplicare programul lui Emmanuel Macron. Prima dintre măsuri este în plină explozie la Paris, ameninţând să scoată în stradă milioane de sindicalişti: adoptarea codului muncii prin ordonanță de urgență.

Prioritățile României

Dacă agenda discuţiilor dintre Grindeanu şi Philippe nu a fost dezvăluită, este bine de precizat că pentru România există câteva priorități care ar trebui avute în vedere: situația muncitorilor detașați, care s-a aflat printre subiectele aprig disputate în campania prezidenţială ; construcția europeană, în condiţiile în care preşedintele Macron a fost cel mai pozitiv dintre candidaţii la preşedinţie, dar fără să conteste direcţia trasată de predecesorul său, adică a Europei cu mai multe viteze; președinția română a UE, pentru care Ana Birchall a cerut un sprijin extrem de concret din partea Franţei.

Va fi interesant de urmărit, de asemenea, coerența mesajului extern al executivului român între vizita lui Grindeanu la Paris și a lui Iohannis la Washington, date fiind divergenţele (şi nu dintre cele mai mărunte!) dintre Franţa şi SUA.

Cum întâlnirea cu Edouard Philippe a apărut ca o surpriză şi s-a confirmat abia la sfârşitul săptămânii trecute, putem presupune că este vorba doar de o primă luare de contact.

Programul prermierului român

Cum spuneam, Edouard Philippe trece duminică prin furcile caudine ale parlamentarelor, care l-ar putea costa scaunul de prim ministru.

Sondajele îi sunt totuşi favorabile, formaţiunea La Republique en Marche (LREM) fiind dată câştigătoare. Nu este anodin însă faptul că ambii prim-miniştri par să se afle pe scaune ejectabile în acest moment…

Azi, prim-ministrul Grindeanu participă la ceremonia de aderare a României la Agenția pentru Energie Nucleară a OCDE (NEA) şi va avea o întâlnire separată cu Secretarul General OCDE, Angel Gurria.