Cercetătorii au atins o viteză de 301 terabiți pe secundă folosind cabluri de fibră optică existente. Acesta este echivalentul transferului a 1.800 de filme 4K pe internet într-o secundă.
Viteză record de transfer a datelor
Oamenii de știință au obținut viteze de transfer de date prin fibră optică de 1,2 milioane de ori mai rapide decât o linie fixă medie de bandă largă, exploatând pentru prima dată o bandă de transmisie instabilă până acum.
Cercetătorii au atins o rată de 301 terabiți pe secundă (Tbps). În comparație, viteza medie de bandă largă fixă în SUA este de 242,38 megabiți pe secundă (Mbps), potrivit Speed Test.
Ei au obținut această viteză trimițând lumină infraroșie prin fire tubulare de sticlă. Acesta este modul în care funcționează în general banda largă prin fibră optică. Dar au exploatat o bandă care nu a fost niciodată folosită în sistemele comerciale, numită „banda E", folosind dispozitive noi, construite la comandă.
Rezultatele testului au fost publicate în luna martie de către Institutul de Inginerie și Tehnologie (IET). De asemenea, echipa a prezentat cercetarea la Conferința europeană privind comunicațiile optice (ECOC) de la Glasgow din octombrie 2023. Lucrarea nu a fost făcută publică atunci.
Un nou record pentru conexiunile prin fibră optică
Toate conexiunile comerciale cu fibră optică transmit date prin cabluri în porțiunile de infraroșu din spectrul electromagnetic, în banda C și L. Aceasta este regiunea specială de infraroșu utilizată pentru conexiunile la internet, ocupând un interval de 1.260 până la 1.675 nanometri (nm).
Benzile C și L - care se situează între 1.530 nm și 1.625 nm - sunt utilizate în mod obișnuit în conexiunile comerciale. Acestea sunt cele mai stabile, ceea ce înseamnă că se pierde cea mai mică cantitate de date în timpul transmisiei. Dar cercetătorii au speculat că, într-o zi, volumul mare de trafic va face ca aceste două benzi să fie blocate. Asta înseamnă că vor fi necesare benzi de transmisie suplimentare pentru a crește capacitatea.
Banda S, care este adiacentă benzii C și ocupă intervalul de la 1.460 nm la 1.530 nm, a fost utilizată în scopuri comerciale în combinație cu celelalte două benzi într-un sistem cunoscut sub numele de „multiplexare prin divizare în lungime de undă" (WDM), în care toate cele trei benzi sunt folosite pentru a atinge viteze mult mai mari.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu au reușit niciodată până acum să transmită conexiuni în banda E
Pierderea de dateprin această metodă cu banda E urcă până la niveluri extrem de ridicate. Acestea sunt de aproximativ cinci ori mai mari decât rata de pierdere a transmisiei prin benzile C și L.
Mai exact, cablurile de fibră optică sunt susceptibile la expunerea la moleculele de hidroxil (OH). Moleculele pot intra în tuburi și întrerupe conexiunile, fie prin fabricație, fie în mod natural în mediul înconjurător.
Banda E este denumită banda „vârfului de apă" deoarece pierderea extrem de mare de transmisie este cauzată de absorbția moleculelor OH de către lumina infraroșie în această regiune, potrivit Live Science.
În cadrul noii cercetări, oamenii de știință au construit un nou sistem. Acesta a făcut posibilă o transmisie stabilă în banda E. Ei au demonstrat un transfer de date stabil și de succes la viteze mari folosind atât banda E, cât și banda S adiacentă.