Vitamina UE pentru piata de capital

Vitamina UE pentru piata de capital

Evolutia postaderare a pietei de capital din Romania seamana mult cu cea a pietei din Polonia, tara care a aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Trebuie insa pastrate proportiile, Polonia fiind o tara mai mare decat Romania, cu o pozitie geografica mult mai avantajoasa, datorita vecinatatii cu Germania si cu Scandinavia.

„Piata de capital din Polonia a ajuns la momentul actual sa fie cea mai dinamica din regiunea central-est europeana. Adevarata dezvoltare a inceput  in anii post-aderare. Astfel, in 2004, piata de capital din Polonia se afla pe locul doi in Europa in ceea ce priveste numarul de oferte publice initiale (IPO) facute de companii care doreau sa se listeze”, ne-a declarat Dariusz Marszalek, responsabilul cu comunicarea de la bursa din Varsovia (WSE).

Valoarea ofertelor celor 36 de companii se ridica la peste 4,2 miliarde de dolari. „In Romania, anul acesta vom avea maximum trei oferte publice initiale si maximum sase listari. Unele dintre aceste companii vor veni de pe Rasdaq, cum este cazul Condmag Brasov, care intentioneaza sa treaca pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in mai”, crede Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Ei au deja 12 „straini”

Pe bursa poloneza sunt listate 12 companii straine, prima dintre ele fiind Bank Austria AG, listata inca din 2003. Sunt semne ca si la noi anul acesta vor aparea primele companii straine listate pe Bursa de Valori Bucuresti. Numele lor nu este insa facut public de BVB.

La trei ani de la aderarea la Uniunea Europeana, bursa din Polonia are 295 de companii listate, dintre care 274 sunt autohtone. Capitalizarea medie a bursei din Varsovia este de aproximativ 120 de milioane de dolari.

In Romania, la momentul actual avem 59 de companii listate si se pare ca, in urmatorii patru ani, numarul listarilor va depasi pragul de 100, conform unor informatii furnizate de oficialii BVB. Mai mult, sunt asteptate in urmatorii patru ani un numar de aproximativ zece companii straine care sa se listeze pe BVB. Capitalizarea medie a bursei autohtone este de 24 de miliarde de lei.

Unul dintre lucrurile bune reusite de polonezi este unificarea tuturor burselor de valori, de marfuri si de derivate in una singura. La noi, acestea continua sa functioneze independent, permitand uneori specula.

Ne puteți urmări și pe Google News