Criză de brazi în SUA. Se cultivă înschimb viță de vie și canabis

Criză de brazi în SUA. Se cultivă înschimb viță de vie și canabis

O criză neașteptată a lovit Statele Unite, iar aceasta afectează bucuria Crăciunului.

Producția de brazi la nivelul SUA a înregistrat în ultimele decenii o scădere cu 33%, de la 30 milioane de bucăți în anul 1977, la 20 de milioane la începutul acestei decade, arată datele USDA.

În ultimele decenii, sute de pepiniere specializate în creşterea pomilor de Crăciun au fost închise sau s-au reorientat. Acești factori au determinat o lipsă pe piaţa de material semincer și o modificare a preferinţelor de consum.

Probleme pentru silvicultori

„Este o problemă reală cu care se confruntă crescătorii. Ei cultivă brazi într-un mediu climatic în care fenomenele meteo nedorite se văd cu ochiul liber”, a declarat Tim O’Connor, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Brazi de Crăciun din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Brazii cu înălţimi variind între 1,52 şi 1,82 metri au nevoie de aproximativ 10 ani pentru a creşte, înainte de a fi recoltaţi, vânduţi şi înlocuiţi cu alţi puieţi.

Un invendiu devastator a făcut ravagii anul trecut în Paradise, California, arzând o pepinieră de pomi de Crăciun, focarul apărând doar la câteva luni după ce alte trei pepiniere luaseră foc integral în California de Nord. Incendiile de pădure din acest stat vor fi şi mai mari în aceste zone, din cauza încălzirii globale, avertizează oamenii de ştiinţă.

Pepinierele de brazi de Crăciun stabilizează terenurile şi sunt habitat pentru sălbăticiuni, crescătorii plantând mai mulţi pomi după recoltarea unuia singur, pentru creșterea producţiei. Iernile calde şi verile tot mai secetoase au condus la înmulțirea populaţiilor de insecte dăunătoare şi bolilor care atacă rădăcinile şi frunzele aciculare, distrugând bradul în totalitate.

Două specii populare de pomi de Crăciun, Douglas fir şi Ponderosa pin, se află într-un declin al numărului de exemplare, incendiile şi seceta, dar mai ales schimbarea condiţiilor meteoclimatice îngreunând replantările, potrivit unui studiu al Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA.