Politologul Thornike Gordadze, fost ministru responsabil pentru Integrarea Europeană, prezice ciocniri mai violente cu puterea pro-rusă în funcţie.
Au fost câteva mii luni seara, 28 octombrie, care au manifestat în fața Parlamentului de la Tbilisi. La două zile după alegerile legislative câștigate de partidul de guvernământ Visul Georgian (54% din voturi), opoziția nu renunță. Ea denunță "alegeri furate" și solicită un nou scrutin "sub supraveghere internațională".
De doisprezece ani în fruntea acestei țări caucaziene de 3,6 milioane de locuitori, Visul Georgian îşi continuă deriva autoritară cu binecuvântarea marelui său vecin rus. Un bărbat este la cârmă: miliardarul Bidzina Ivanishvili, 68 de ani, care și-a construit averea în Rusia și numește miniștri după bunul său plac. Cea mai recentă inițiativă a lui, primăvara trecută, a dat foc țării. A adoptat o lege privind "agenții străini" menită să ţintească mass-media și ONG-urile. Un text modelat din toate punctele de vedere după o lege rusească.
Lovitura lui de forţă electorală declanșează încă o dată indignarea capitalelor occidentale. Treisprezece țări ale Uniunii Europene, printre care Franța și Germania, condamnă "încălcarea regulilor internaționale" și cer "o anchetă imparțială". Un lider își joacă totuși rolul: premierul ungar Viktor Orban, apropiat de Moscova și care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. El face o excursie de două zile în capitala Georgiei. Politologul Thorniké Gordadzé, fost ministru responsabil cu integrarea europeană sub președinția lui Mihail Saakașvili, analizează protestele actuale.
Le Point : Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, face apel la populație să manifesteze masiv. Cum poate evolua mișcarea de protest?
Thorniké Gordadzé: Visul georgian tocmai a furat ultima șansă pentru o schimbare pașnică a puterii. Mă tem că următoarele mobilizări vor fi mai dure decât cele pe care le-am trăit în mai când tinerii cântau în stradă. Mișcarea de protest se va întări. Peste o săptămână, scopul manifestanților este să împiedice Parlamentul să se întrunească. Această putere nu este invincibilă. Dacă acești demonstranți decid să se angajeze în confruntare, forțele de poliție pot fi rapid copleșite.
-Cum apreciaţi reacția occidentalilor?
Thorniké Gordadzé: Occidentalii așteaptă să cunoască dovezile falsificărilor și amploarea furiei populației. Puterea georgiană este izolată. Nimeni nu a felicitat Visul Georgian, cu excepția rușilor, a premierului ungar, Viktor Orban, și a Azerbaidjanului.
-Prim-ministrul georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat că integrarea europeană rămâne prioritatea guvernului său. Ce credeţi despre aceasta afirmaţie?
Thorniké Gordadzé: Nimeni nu crede astfel de declarații. Mai ales când se referă la președintele în exerciţiu al Uniunii Europene, Viktor Orban, care vine la Tbilisi și ale cărui poziții pro-ruse sunt cunoscute. Liderii georgieni n-au încetat să spună că Europa reprezintă "partidul global al războiului", că vrea să deschidă un al doilea front în Ucraina. Cât despre opozanţii georgieni, în ochii celor de la putere, ei întruchipează agenții străinătăţii. Guvernul încearcă să creeze confuzie în interiorul și în afara granițelor
-Care a fost amploarea fraudelor?
Thorniké Gordadzé: La ieşirea de la urne, sondajele dădeau 40% Visului Georgian și nu 54% așa cum s-a anunțat oficial. În diaspora, Visul Georgian a obținut 10% la Paris, 9% la Washington, 8% la Londra.
Deci, da, guvernul a făcut presiuni asupra angajaților din serviciul public și a membrilor familiilor acestora, care reprezintă aproape 20% din populație. De asemenea, a știut să străbată țara. S-a bazat pe coordonatori care cunosc pe toată lumea dintr-un cartier sau sat. Și au înmulțit ofertele: Ai datorii? O să le ștergem. Mama ta este bolnavă? Veți avea dreptul la un program social și la medicamente la preț redus. Vărul tău este în închisoare? Îi vom reduce pedeapsa. Ca să nu mai vorbim de cei care au primit mâncare sau o bancnotă de 100 de lari (34 de euro) să voteze bine. A existat o reală comercializare a acestor alegeri.
Dar de această dată, noutatea a constat în distribuirea de cărți de identitate false. Acestea sunt carduri care corespund georgienilor încă înregistrați în Georgia, dar care locuiesc în străinătate fără a fi înregistrați în consulate. Dar asta reprezintă o mulțime de oameni. Din aproape un milion de georgieni care trăiesc în străinătate, doar 100.000 sunt înscrişi pe listele electorale. Prin urmare, au fost produse cărți de identitate false cu numărul acestor expatriați nelistați, apoi atribuite susținătorilor Visului Georgian. Dotaţi cu cardurile lor false, acesti alegători au fost apoi transportaţi cu autocarul la sectiile de votare. În cele din urmă, ultimul element de presiune asupra populației a fost frica: frica de război cu afișe de campanie care reproduc orașele ucrainene sub bombe. Și frica de Europa LGBT. Imaginați-vă că în ultimul său discurs, Bidzina Ivanishvili a susținut că în Occident bărbații alăptează și că în toaletele bărbaților sunt distribuitoare de tampoane.
-Opoziției nu duce lipsă de un lider?
Thorniké Gordadzé: Este foarte greu de găsit această figură. Cele patru formaţiuni care erau în cursă nu s-au putut pune de acord asupra unui nume. Ultimul care a avut carisma unui lider a fost fostul președinte Mihail Saakașvili, acum în închisoare. Dar el nu mai întruneşte consensul în cadrul societăţii.
-Ce se va întâmpla cu Europa dacă Visul Georgian rămâne la putere?
Thorniké Gordadzé: Dacă nimic nu se va schimba, negocierile cu Bruxelles-ul vor rămâne înghețate. Dar există un alt risc: acela de a vedea sistemul de scutire de vize pentru georgieni pus sub semnul întrebării. În Uniunea Europeană, o majoritate calificată este suficientă pentru a decide cu privire la reintroducerea vizelor. Având în vedere dezbaterile în curs privind problemele migrației, nu putem exclude această ipoteză. În orice caz, subiectul este pe ordinea de zi în măsura în care Georgia nu mai respectă statul de drept. Aceasta ar fi evident o lovitură foarte dură pentru populația georgiană care vede această scutire ca pe o cucerire. Fiecare familie georgiană are un membru care lucrează sau studiază în Europa. În cele din urmă, riscul este să vedem Georgia transformându-se într-o Belarus sau o provincie rusească.
-Cât de departe sunt dispuși să meargă rușii pentru a apăra puterea în funcţie?
Thorniké Gordadzé: Rușii ar putea veni în ajutorul regimului lui Ivanishvili, dar să nu uităm că sunt foarte ocupați în Ucraina. În provinciile ocupate Osetia de Sud și Abhazia, ei și-au redus la jumătate forțele militare. Mi se pare dificil să intervină în Georgia, așa cum o fac în Ucraina, dar pe de altă parte, își vor continua acțiunile hibride de destabilizare. (Traducere: Gabriela Sîrbu/RADOR RADIO ROMÂNIA)