Vișina, comuna din Olt în care toată lumea are acte de proprietate

Vișina, comuna din Olt în care toată lumea are acte de proprietate

La primăria din Vișina, județul Olt, au fost înmânate, zilele trecute, locuitorilor comunei, peste 6.000 de cărți funciare. Comuna Vişina este la 12 km distanță de oraşul Corabia şi 28 km de oraşul Caracal.

Are cam 2.700 de locuitori,însă părea pustie dacă nu găseam la cârciuma satului, pe doar 5 grade Celsius, la măsuțe, câțiva bărbați bine dispuși, iar, la câțiva pași, în fața primăriei, câteva zeci de personae adunate. Cei mai mulți dintre ei au venit îmbrăcați la costum, ca pentru o zi importantă și așteptau să primească gratuity cărțile funciare pe care le-au obținut prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). I-a chemat primarul comunei, Gelu Marița, iar ei s-au conformat. Mai ales ca le-a promis că vor fi date gratuit. “Acum să vedem și noi dacă ni le dă fără bani”, se auzea prin mulțime.

 

Se dau actele, gratuit!”

 

Înscurt timp, oamenii adunați au fost invitați în sală și au început să-și primească, pe rând, cărțile funciare. Primarul îi anunțase că urmează să fie date cetățenilor din Vișina 6.141 de cărți funciare. Toate gratuit, după cum le spusese. După ce primul bărbat a ieșit cu dosarul în mână s-a auzit în mulțime: “Se dau actele, gratuit!”

 “Nu îmi vine să cred! Nu ne-am gândit niciodată că o să avem acte pe terenuri. Nouă nu ne ajung banii oricum”, a spus un bătrân. Un altul, Ion, la fel de emoționat, a explicat că nu știe exact la ce îi vor folosi noile acte: “Am 83 de ani. Nu m-am gândit niciodată că voi avea acte pentru terenul pe care îl am. Nici nu știu dacă este ceva bine. Cei de la primărie mi-au explicat că fiecare trebuie să aibă o dovadă că este proprietar, ca să fie ceva sigur! Și, dacă mă gândesc bine, cred că este un lucru bun, nu o să îndrăznească nici un vecin să se mai certe cu mine, nici măcar pe un centimetru de pământ. Ce e al meu e notat aici! Acum, dacă vreau să îmi vând terenul, pot să o fac!”.

 

Oltul, în topul cadastrării gratuite

 

Lângă cărțile funciare care urmau să fie înmânate proprietarilor, directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu-Codruț Ștefănescu, le explica celor care așteptau să le vină rândul la împărțeală, că vor fi decontate de ANCPI chiar și actele de succesiune.  Potrivit acestuia, județul Olt a înregistrat, gratuit pentru cetățeni, cele mai multe imobile, prin PNCCF. În anul 2017,  în județul Olt au fost înregistrate 46.760 de imobile, iar în 2016 - 12.736 de imobile, a spus directorul OCPI Olt,Gigel Chiriță.

 

Comuna Vișina a intrat în programul gratuity în urmă cu doi ani. Mai grav este că nu sunt mulți cei care se pot bucura de acte. Nimic nu pare să mai meargă în comună, după cum spun cei din primărie- anul ăsta s-au născut trei copii și au murit 59 de persoane. Locuri de muncă - prea puține. “Avem o unitate de pompieri, un centru de permanență, care e mai bun ca un spital, dar se trăiește mai mult din agricultură. Cei mai tineri au vândut străinilor terenurile moștenite cu 1.000 de euro pehectar, iar străinii le dau cu 4.000-5.000 de euro. Nimic nu mai merge”, spun angajații primăriei.

 

Acte gratuite pentru terenuri și case

 

În cadrul PNCCF, orice primărie poate solicita de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiară (ANCPI) bani pentru cadastru general. Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) a fost lansat în anul 2015 și se estimează că va fi finalizat în termenii stabiliți - 2023. Scopul PNCCF este deschiderea cărților funciare pentru toate imobilele din România, fără nici un fel de costuri pentru cetățeni.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News