Virusurile pândesc la orice colț. Cercetătorii cunosc câteva mii, dar zeci de miliarde sunt neidentificate

S-au făcut progrese importante în domeniul virusologiei, în ultimii 10 ani, dar segmentul de cercetare este atât de amplu, încât oamenii de știință cunosc o parte infimă.

Mya Breitbart, un cunoscut biolog la nivel mondial, a vânat de-a lungul carierei virusuri în movilele africane de termite, în Marea Roșie sau în habitatul focilor din Antarctica. Dar, Mya a descoperit un virus necunoscut, la un păianjen pe care l-a găsit în spatele casei și l-a analizat.

Virusuri de ordinul zecilor de miliarde în Oceanul Planetar

Începând de anul trecut, omenirea s-a concentrat pe virusul care a dat lumea peste cap și despre a cărui origine nu se cunosc lucruri precise. Dar, multe alte virusuri așteaptă să iasă la iveală. Oamenii de știință spun că există 1031 de particule virale, care au fost identificate în oceane. În total, se estimează că în Oceanul Planetar există de 10 miliarde de ori mai multe virusuri decât stele cunoscute în Univers.

Astfel, este foarte clar că ecosistemele și organismele se bazează pe virusuri Minuscule, dar puternice, au alimentat evoluția de milioane de ani, transferând gene între gazde. În oceane, ele împart microorganismele, vărsând conținutul lor în mare și inundând rețeaua alimentară cu substanțe nutritive.

„Fără viruși”, spune Curtis Suttle, virolog la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, „nu am fi în viață”. Virusologii cunosc la această oră 9.110 specii de virusuri. Un număr infim față de totalul acestor microorganisme despre care cercetătorii nu au aflat nimic, conform nature.com.

Necesită mult timp să descoperi și să clasifici un virus

Clasificarea unui virus este foarte solicitantă și necesită mult timp și mari eforturi din partea oamenilor de știință. S-a căutat sistematizat până acu, în funcție de nevoile pe care le-a impus știința. S-au cercetat virusurile care au provocat probleme oamenilor sau animalelor, mai ales cele domestice. S-a cercetat foarte mult în ultimul timp, tipurile de virus care pot să facă saltul de la animal la om. În condițiile în care una dintre variantele apariției coronavirusului era legată de liliac și pangolin.

În acest domeniu al cercetării virusurilor s-au făcut mari progrese în ultimii 10 ani. Cercetătorii au descoperit foarte multe microorganisme. Acest salt științific a fost făcut și datorită progresului tehnologic, dar și datorită modificării regulilor de identificare a speciilor noi, pentru a permite denumirea fără a fi nevoie cultivarea virusului și a gazdei.

Mari progrese înregistrate în anul 2020

Una dintre cele mai influente tehnici este metagenomica, care permite cercetătorilor să probeze genomii într-un mediu fără a fi nevoie să cultive virusuri individuali. Tehnologiile mai noi, precum secvențierea cu un singur virus, adaugă și mai mulți virusuri pe listă, inclusiv unele care sunt surprinzător de comune, dar au rămas enigmatice până acum.

Numai în anul 2020, cercetătorii au adăugat 1.044 de specii la lista oficială, iar alte mii așteaptă descrierea și denumirea.