Virusul Oropouche, o nouă amenințare globală: Primele cazuri, depistate în Europa. Cum se manifestă
- Antonia Hendrik
- 10 august 2024, 19:57
Virusul Oropouche a fost depistat și în Europa, la numai câteva zile după ce două femei au murit în Brazilia după ce au contractat acest virus care se răspândește foarte repede în America Latină.
Virusul Oropouche, depistat și în Europa
Virusul Oropouche, asemănător cu Zika, se răspândește rapid, iar mai multe focare au fost deja raportate în America de Sud și Centrală dar și în Caraibe. Virusul a ajuns și în Europa, iar Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor este deja în alertă după ce au fost raportate în lunile iunie și iulie 12 cazuri în Spania, două în Italia și alte două cazuri în Germania.
Mai exact, două persoane care au călătorit recent în Cuba s-au trezit simptome ale bolii Oropouche la întoarcerea în Italia. Prima pacientă, o femeie de 26 de ani, a avut febră și diaree după ce s-a întors la Verona dintr-o călătorie de două săptămâni în Cuba.
Al doilea este un bărbat de 45 de ani, care a călătorit la Havana și Santiago de Cuba la începutul lunii iunie. Acesta a prezentat aceleași simptome menționate mai sus.
Departamentul de Boli Infecțioase Tropicale și Microbiologie al Spitalului de Cercetare Științifică Sacred Heart Don Calabria a efectuat teste care au arătat prezența virusului Oropouche în sângele celor doi pacienți.
Virusul Oropouche, depistat și în Europa. Sursa foto: Pixabay
Cum se manifestă boala
Mai trebuie menționat că majoritatea cazurilor au fost raportate în Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru. Medicii mai spun că femeile însărcinate sunt în pericol deoarece virusul poate provoca avortul spontan sau pot fi probleme cu dezvoltarea fătului. Persoanele infectate dezvoltă de obicei febră de la trei până la opt zile după infectarea cu virusul Oropouche. Simptomele comune includ:
- erupții cutanate,
- dureri de cap,
- dureri musculare și articulare,
- simptome gastrointestinale,
- sensibilitate la lumină,
- greață,
- vărsături dese.
Specialiștii avertizează că numărul real de infecții ar putea fi mult mai mare față de tot ceea ce s-a fost raportat până acum. Potrivit The Lancet, există o îngrijorarea cu privire la numărul mare de călători care zboară între Cuba și Europa deoarece este perioada vacanțelor.
Virusul Oropouche, depistat și în Europa. Sursa foto: Pixabay
Virusul Oropouche. Este una dintre urgențele de sănătate publică
Virușii, cum ar fi „Oropouche, Dengue, Zika sau Chikungunya, constituie una dintre urgențele de sănătate publică cu care ar trebui să ne obișnuim” a declarat dr. Concetta Castilletti, șeful Unității de virusologie și agenți patogeni emergenti de la spitalul din Verona.
Medicii mai spun că până în prezent nu s-a inventat un vaccin sau medicament pentru a preveni sau trata această boală. De la începutul anului au fost raportate în jur de 8 000 de cazuri în America de Sud, America Centrală și Caraibe, cu focare raportate în Brazilia, Bolivia, Columbia, Peru și Cuba, informează telegraph.co.uk.