Virusul Zika ar putea fi transmis prin lacrimi?

Virusul Zika ar putea fi transmis prin lacrimi?

Un bărbat din Utah, Statele Unite, care ar fi contractat în mod misterios virusul Zika de la tatăl său muribund, s-ar fi infectat prin contactul direct cu lacrimile acestuia sau cu picăturile de transpirație de pe mâin.

Virusul Zika invadase trupul pacientului. Tatăl bărbatului care s-a infestat avea o concentrație de 100.000 de ori mai mare a virusului Zika față de valorile normale. Virusul Zika ar pute afi, totuși, transmis prin lacrimi sau  transpirație?  Cercetarea, efectuată la Universitatea din Utah și publicată miercuri în „New England Journal of Medicine”, nu oferă un răspuns clar în legătură cu motivul pentru care tatăl bărbatului avea un nivel atât de mare al virusului sau de ce fiul său s-a contagiat într-un mod care nu a mai fost documentat până acum la oameni, mai arată sursa citată. Însă, studiul oferă noi detalii cu privire la evenimentele care au condus la acest caz care i-a uimit pe oamenii de știință, informează www.agerpres.ro.

Tatăl bărbatului, în vârstă de 73 de ani, fusese diagnosticat cu cancer de prostată, cu opt luni înainte de decesul său din iunie. El urma un tratament cu chimioterapie și terapie hormonală, ceea ce ar fi putut ușura replicarea virusului, după cum a declarat dr. Sankar Swaminathan, șeful departamentului de boli infecțioase de la centrul medical al Universității din Utah. Bărbatul s-a îmbolnăvit după întoarcerea dintr-o călătorie de trei săptămâni pe coasta de sud-vest a Mexicului unde ar fi fost înțepat de țânțari.

Acesta a fost primul caz de deces din cauza infecției cu Zika în Statele Unite, mai arată sursa citată. Fiul său, în vârstă de 38 de ani, s-a îmbolnăvit la cinci zile după ce și-a vizitat tatăl în spital și a fost diagnosticat cu Zika. Acesta s-a vindecat și le-a povestit medicilor că și-a îngrijit tatăl, printre altele, ștergându-i lacrimile fără mănuși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii precizează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă un contact cu fluidele corporale ale persoanelor cu o concentrație mare a virusului Zika prezintă un risc crescut de transmitere a acestuia.

Un studiu publicat recent în Statele Unite, citat la 6 septembrie de Reuters, a descoperit fragmente genetice de Zika în ochi și lacrimi de șoareci de laborator infectați. „Cercetarea noastră sugerează că ochii ar putea fi un rezervor pentru virusul Zika", a declarat dr. Michael Diamond de la Universitatea Washington St Louis, a cărui lucrare a fost publicată în revista Cell Raports. „Trebuie să analizăm dacă oamenii cu Zika au virusul infecțios în ochi și cât timp persistă”, a adăugat el. Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri indică posibilitatea ca Zika să se poată răspândi prin contact cu lacrimile persoanelor infectate, dar acest lucru trebuie dovedit.

Virusul Zika provoacă reacții minore la majoritatea persoanelor, însă în cazul focarelor recente din America Latină oamenii de știință au observat că infecția apărută în timpul sarcinii produce anomalii severe ale creierului fătului.