AKȘAM: Virusul economiei, economia virusului

AKȘAM: Virusul economiei, economia virusului

Cel mai important rezultat al procesului numit globalizare se vede bine în astfel de momente.

În contextul în care într-un interval scurt de timp milioane de persoane zboară cu avionul, milioane de tone de produse sunt cumpărate și trilioane de dolari sunt cheltuiți în mediul online, împrăștierea virusului este doar o problemă de câteva momente.

Dacă am fi trăit înainte de perioada globalizării, virusul apărut în China ar fi murit sau ar fi fost ținut sub control înainte să ajungă în Europa sau în SUA, pentru că i-ar fi trebuit cel puțin un anotimp ca să ajungă acolo. Cu siguranță, situația este diferită acum, iar epoca mondializării a reușit să globalizeze nu doar oameni și obiecte, ci și virusuri. Este normal să ne așteptăm ca și soluțiile să fie globale, la fel ca problemele, dar trebuie să vedem că și măsurile au dimensiuni internaționale în problema acestui virus.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce este global

 

Extinderea cu rapiditate pe plan mondial a coronavirusului are de pe acum implicații economice la nivel mondial. Faptul că prezența în locuri publice favorizează răspândirea virusului a dus la măsuri precum  aplicarea de restricții sau interdicții în centrele de cumpărături, spațiile de reuniune, piețe. Vor fi introduse restricții și în bazele de producție, așa cum s-a întâmplat în China urmând să se întâmple și alte țări. Se poate vedea încă de pe acum că sunt puternic afectate domenii precum turismul și transporturile.

Este clar ce înseamnă acest lucru, coronavirusul a început să afecteze economia prin intermediul piețelor. China este țara cea mai afectată de această situație însă se vede deja că toate țările europene încep să resimtă acest cutremur. Se știe că țările europene încă resimt stagnarea din care nu au ieșit complet în urma crizei globale din 2008. În acest context, efectele pe care le va genera epidemia de coronavirus se vor resimți mult mai puternic.

 

Care este rezultatul

 

Pe lângă efectele economice negative ale coronavirusului există și efecte care pot fi numite economia directă a virusului. Statele își majorează cheltuielile pentru sănătate, tratamentele bolnavilor, prevenția răspândirii virusului etc. Acest lucru arată că pandemia de coronavirus își generează propria economie. În special, dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului, munca de laborator și activitățile de cercetare-dezvoltare duc la creșterea cheltuielilor.

Privind din punctul de vedere al Turciei, modul în care a reacționat ministerul Sănătății este mai presus de orice laudă. Toți cei implicați în proces, în frunte cu ministrul Koca, au luat toate măsurile necesare. Însă este necesar ca și populația să susțină aceste măsuri. Apoi, într-o etapă în care economia Turciei a intrat pe un trend ascendent, este important să nu se ajungă la epidemie pentru a se obține rezultate și mai bune.

Autor Vedat Bilgin

Traducerea Florin Matei - RADOR