Virusul mpox face ravagii în lume. Peste 42.000 de noi cazuri suspecte și mii de morți

Variola maimutei (monkeypox). Sursa foto: Pixabay

Virusul mpox face ravagii în Africa. Centrul african pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC ) a anunţat vineri că de la începutul acestui an, pe întregul continent, au murit în total 1.100 de persoane din cauza variantei mult mai contagioasă a bolii mpox, (variola maimutei/monkeypox).

Virusul mpox face ravagii în lume

Directorul Africa CDC, Jean Kaseya, a anunțat că peste 42.000 de cazuri suspecte de mpox au fost raportate până în acest moment, în cursul anului, dintre care 8.100 au fost confirmate. Numărul mic de cazuri confirmate este legat de capacitatea limitată a laboratoarelor din ţările afectate cu acest virus periculos.

Mai mult, Jean Kaseya a subliniat faptul că Africa CDC nu consideră că răspândirea mpox este ţinută sub control, numărul cazurilor continuând să crească în ciuda eforturilor autorităţilor sanitare.

Virusul mpox face ravagii în lume. Sursa foto: Pixabay

Boala s-a răspândit în alte 18 state

Deşi focarul de mpox a rămas concentrat în regiunea Africii Centrale, mai ales în Congo, virusul este acum prezent în 18 state membre ale Uniunii Africane.

Jean Kaseya a mai anunţat că Nigeria este pregătită să devină a treia ţară care declanşează o campanie de vaccinare împotriva mpox la începutul săptămânii viitoare, după Rwanda şi Congo.

Africa CDC a mai specificat că aproximativ 21.000 de persoane din trei provincii congoleze au fost vaccinate până în prezent, în special lucrători din domeniul sănătăţii şi lucrători sexuali.

Virusul mpox, devenit o urgenţă de sănătate publică

În luna august Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că epidemia de mpox este o „Urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai ridicat nivel de alertă, din cauza intrării în circulaţie a variantei virale Ib, considerată și mai periculoasă.

Virusul Mpox este o boală care se răspândeşte de la animale la om. Dar, spun specialiștii, se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

Virusul Mpox declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide, potrivit bnnbloomberg.ca.